Jobba med hund – ett kreativt pussel

Ibland funderar jag över vad andra personer gör en fredagkväll. Själv sätter jag upp studion ute i garaget, och kombinerar hundträning och fotografering! Midori verkar något skeptisk till min nya rekvisita.

Jobba med hund – ett kreativt pussel

Åsa Jakobsson är verksam som bland annat hundtränare, författare, fotograf. Här delar hon med sig av sina bästa råd om du funderar på att jobba med hund.  

Text Åsa Jakobsson, Foto Åsa Jakobsson

För dig som funderar på att jobba inom hund har jag några råd:

Lär dig företagande

Du kan vara världsbäst på hund – kan du inte driva ditt företag så är du rökt. Du måste kunna betala mat och hyra utan att jobba 100% av din vakna tid.

Ha respekt för pengar

Ta betalt så att du får en vettig timpeng, vakta dina utgifter. Ta aldrig, aldrig SMS-lån. Låt hellre ditt företag växa sakta, och jobba vid behov deltid med annat.

Ha en tydlig målbild

Vill du driva ett lyx-hunddagis med 10 anställda? Jobba ditåt en liten bit varje dag.

Hitta din USP (unique selling point)

Vad är just DU bäst på? Vad gör DITT företag speciellt?

Se hundföretag runtomkring dig som kompanjoner, inte konkurrenter. Hur kan ni tillsammans ge kunden en ännu bättre upplevelse?

Våga säga nej 

Det finns en hel del saker som jag får förfrågningar på, som jag skickar vidare. Dels för att jag genuint tror att de jag skickar till kan hjälpa kunden bättre, men också för att det skulle ta mer energi än det skulle ge.

Ta hand om kunden

Det kanske inte är ditt fel, men det är ditt ansvar. Vårda kunden när något går snett likaväl som när allt flyter på. Det handlar inte om vem som vinner, det handlar om att göra det som är långsiktigt bäst för ditt företag.

Välj dina strider

Ibland har kunden fel, superfel, och då behöver du löpa linan ut. För din egen självrespekt om inte annat.

Gå dit glädjen leder dig

Det har varit mitt ledord hela mitt vuxna liv, att gå dit det är roligast och göra det jag älskar. Det är OK att ändra sina mål. Om du är i ett hål – sluta gräva och börja ta dig upp. Det är OK att börja om.

Fokusera på vad du vill ha, inte vad du vill undvika. Precis som i hundträningen!

Att jobba med hund på heltid är inte för alla. Det är inte ”finare” att driva eget än att vara anställd, och inte heller tvärt om. Vi är olika som människor, och trivs med olika saker! Men OM du har en fantastisk idé, en dröm om att driva eget, en vision, så finns det bara ett sätt att få reda på om det flyger: TESTA!

Är du nyfiken på Åsas verksamheter?

www.kelpiestuds.se

www.kelpiephoto.rocks

www.thecreativekelpie.com

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret