Jobba hemifrån
Foto Getty Images.

Jobba hemifrån

Att jobba hemifrån när man har hund är inte alltid det enklaste. En uttråkad hund, eller en hund som inte är van vid att ha sin människa hemma under dagen, kan lätt bli ganska jobbig att leva med. Men det finns enkla sätt att skapa en trevlig miljö för hemarbete för både dig och hunden!

Själv försöker man få saker gjorda i tid för deadline eller delta i möten, medan hunden kräver uppmärksamhet eller gnäller och vankar rundor och har svårt att komma till ro. Känns det igen? Det är lätt att bli både frustrerad och irriterad i det läget… Det första du behöver komma ihåg är att hunden inte har som mål att vara jobbig. Din hund ger bara uttryck för behov som den har – som att vara uttråkad, förvirrad av de nya rutinerna, eller helt enkelt reagera på din irritation med osäkerhet.

Lagom blandning

Gemensamt för alla hundar är behovet av motion, mental aktivering och vila i lagom blandning. Vad som är ”lagom” varierar från hund till hund, så det gäller att testa sig fram lite. Generellt är det oftare mer motion och aktivering som behövs, men om du upplever att hunden är orolig och verkar stressad så kan det vara att den inte får tillräckligt med lugn och ro. Att bli irriterad på hunden kommer garanterat att göra saker värre – trygghet är grundläggande för att få en lugn och tillfreds hund!

Förebygg problem

Börja med att förebygga att problemet uppstår. Ge gärna hunden flera sovplatser att välja mellan, varav en i närheten av sin favoritmänniska. Var sover hunden när den är ensam hemma? Se till att den platsen är lugn och inbjudande. Låt morgonpromenaden bli lite längre än vanligt, lägg gärna in någon nosaktivering. En hund som får använda nosen är en nöjd hund, och en nöjd hund är enklare att leva med. Passa också på att lära hunden att ”gå till sin plats” genom att värdeladda hundens liggplats!

Understimulerad hund

Om hunden är understimulerad märker du det på att den försöker få din uppmärksamhet och bjuder in dig till aktivitet på olika sätt – hämtar leksaker eller kanske stjäl saker att tugga på. Den kanske puffar på dig eller stirrar på dig och gnäller. Den här hunden hanteras bäst genom att få ökad aktivering innan den blir jobbig. Ett joggingpass eller en långpromenad på morgonen ger en bra start på dagen för båda. Kör ett litet träningspass med hunden innan du sätter dig för att jobba. Frukosten kan serveras utspridd över gräsmattan eller i en matleksak. Genom att ge hunden aktivering innan den börjar ”tjata” förebygger du hela situationen och slipper bli irriterad.

Överstimulerad hund

Handlar det istället om en plötslig förändring i hundens rutiner, där den har gått från att ha mycket lugn egentid till att hela familjen är hemma, kan det istället handla om överstimulering. Den kommer inte till ro eftersom det händer saker hela tiden! Här får man acceptera att det tar lite tid för hunden att vänja sig vid förändringen. En lugn viloplats i kombination med förutsägbara rutiner brukar hjälpa hunden att acklimatisera sig snabbare. Här kan också en tuggis, en fylld Kong, eller en Lickimat med något smetigt på hjälpa hunden att komma ner i varv. Om det är väldigt stökigt i hemmet med mycket spring och hög ljudvolym kan en koja av något slag hjälpa hunden att vila: en bur med luckan borttagen med en filt över som hjälper hunden att stänga ute synintrycken kan fungera bra.

Nödlösningar

Ibland hamnar man i en akut situation. Man måste vara med på ett superviktigt möte och hunden får inte störa. Plan A är att låta någon annan ta hand om hunden. Kan en familjemedlem mutas till en långpromenad, eller kan hunden åka på playdate med en kompis? Alternativ B är att ge hunden en begränsad plats att vistas på, en liten bit bort från dig, där du har förberett med olika matleksaker för att hålla hunden upptagen.

Lätta förströelser

Många hundar gillar att få pyssla med förstörelse – en rejäl pinne av lämpligt träslag som inte ger vassa flisor, en tom mjölkkartong med ett par godisbitar i som får finfördelas, eller en petflaska (varning för mycket ljud) kan hålla en hund sysselsatt ett bra tag. Du kan också ha en godisskål lätt tillgänglig hos dig, så att du kan kasta till hunden vid behov för att distrahera den. Just nu handlar det inte om att lära hunden något, det handlar om att du ska kunna genomföra ditt möte. OBS! Vänj hunden redan innan vid att vistas bakom kompostgaller eller liknande, det är aldrig en bra idé att introducera sådant i ”skarpt läge”.

Både mysigt och trevligt

Att jobba hemifrån med hund är oftast både mysigt och trevligt, efter ett tag när alla har vant sig. Och med bra förberedelser och lite extra ansträngningar i början så ser du till att det blir mysigt och trevligt lite snabbare!

TEXT Åsa Jakobsson. FOTO Getty Images