”Jag har alltid vurmat för rasen”

”Jag har alltid vurmat för rasen”

Härliga Hund träffar på många härliga hundägare. När vi djupdyker lite mer och skriver om en specifik hundras så brukar vi alltid passa på att prata med någon som äger en hund av just den rasen. Denna gång har vi pratat med en lycklig collieägare.

Ewa Ivarsson har två collie-hanar, 10 och 6 år. Hundarna är helt olika till sättet men är de bästa vänner.

– Den äldre är lite av ”tjuren Ferdinand”, han har inte så mycket ”motor” men gör allt man ber honom om. Den yngre har stor arbetsglädje och ”go”, så kombinationen är lysande, säger Ewa.

Svensk Viltspårchampion

Familjen är aktiv och tränar både rapport, agility, viltspår, spår och sök och har även ställt ut. Sex-åringen är dessutom en av 40 collies som är Svensk Viltspårchampion.

Lättskött päls

Ewa får ofta frågan om hundarnas päls, men hon menar att en colliepäls ”sköter sig själv”. Hon borstar igenom en gång i veckan, och när de fäller så är pälsbollarna lätta att samla upp.

Passar även nybörjaren

Något negativt med rasen idag ser inte Ewa.

– Det var efter Lassie-febern på 50-talet som rasen fick dåligt rykte en tid, då aveln bedrevs i stor skala och man frångick rasstandarden. Idag kan Ewa absolut rekommendera sin favoritras till förstagångsköparen, bara du läst på och vet varför du vill ha just en collie.

Läs mer om collie här

 

Aktuellt