Författaren Anna Hansson med sin franska bulldogg Dolly, som är förlagan till Dolly Detektiv

Intervju med författaren Anna Hansson

Anna Hansson har skrivit flera böcker om frallan Dolly Detektiv, som vi har skrivit om i Härliga Hund. Nu är hon aktuell med en ny bok – Hjördis hittar hem – och en del av intäkterna går till Hundstallets verksamhet.

Hjördis hittar hem är en bilderbok som vänder sig främst till barn i åldern 3–6 år, men med fördel även kan läsas för/av lite äldre barn.

För varje såld bok skänks 10 kronor till Hundstallet, Svenska Hundskyddsföreningen, som placerar om hundar som av olika anledningar behöver nya hem.

Anna berättar att hon kom i kontakt med Hundstallet första gången för snart två år sedan, när en bild på en supersöt liten fralla som behövde ett nytt hem dök upp i  Facebookflödet. De skickade genast in en intresseanmälan, men någon annan hade turen att få hämta henne.

Några månader senare dök det dock upp en annan hund som behövde ett nytt hem, och Annas familj blev tillfrågad om de ville hämta henne. Och det ville de! Dessvärre blev hon sjuk, och det fanns inget annat val än att låta henne somna in efter att ha varit hos dem i ungefär ett halvår.

Familjen kollar på Hundstallets sida varje dag för att se om det dykt upp någon ny hund som skulle kunna passa in med familjen och de två franska bulldoggarna Selma och Dolly.

– Dolly (Detektiv) är inte med i den här boken, däremot är huvud”personen” döpt efter Dollys syster, Hjördis. Illustratören, Emmalill Frank, är samma som har illustrerat Dolly-böckerna, och hon älskar förstås också hundar, skriver Anna i ett mejl till oss.

Berättelsen om Hjördis är påhittad, med Hundstallet finns på riktigt.

– Vi tycker att Hundstallet är en så viktig förening att vi skrivit boken både för att informera om deras verksamhet, och för att samla in pengar till dem, skriver Anna och fortsätter; ett dygn på Hundstallet för en hund kostar 295 kronor (källa: Hundstallets hemsida) och vi hoppas på att få ihop många stalldygn med den här boken. Många av hundarna som kommer in behöver också omfattande veterinärvård, så behovet av pengar är alltid stort.

Annas tips om du funderar på att välkomna en omplaceringshund i ditt hem

– Det kan vara lite som att få en valp, även om man tar över en vuxen hund, säger Anna. Den hund vi hämtade var vuxen, och antagligen rumsren egentligen, men när allt blev nytt kissade och bajsade hon inne de första dagarna. Vi fick också börja om från noll med ensamhetsträning, så det går inte att tänka att man ska hämta en hund på en fredag och börja jobba heltid på måndagen och lämna hunden ensam hemma. Vi kunde, efter några veckor, gå en sväng till affären och lämna hunden hemma.

– Det kan också vara besvärligt att hitta en försäkring till en omplaceringshund, vi fick en karenstid på ett år för sjukdomar på hud, tassar och öron, eftersom hon hade problem med de områdena när vi hämtade henne, berättar Anna.

• Anmäler man intresse för en hund på Hundstallet får man bra hjälp med att hitta en hund som passar in i familjen, men samma saker som när man köper en valp gäller ju att tänka på. Vill man hålla på med pälsvård, är man intresserad av en hund man måste aktivera dagligen eller vill man ha en soffpotatis. Har man en eller flera hundar sedan innan gäller det ju att även de kommer bra överens med den nya familjemedlemmen.

Hjördis hittar hem släpps alltså i bokhandlarna på Alla hjärtans dag (14/2) och kostar ca 140 kronor.

Till exempel Bokus kommer att sälja boken.

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret