Inget går upp mot en fyrbent träningscoach!

Inget går upp mot en fyrbent träningscoach!
Vad gör man om man är matte till en fyrbent stjärna i agility och vill vinna? Man börjar träna sig själv i koordination och löpning, förstås. Det gjorde i alla fall Eva Marie Wergård som i dag själv har fastnat för triathlon och swimrun.

Eva Marie Wergård började löpträna på allvar för hundarnas skull. Hon är en tjej som simmar, cyklar och springer nästan jämt för att under tävling sätta ihop alltsammans till den trendiga sporten triathlon eller swimrun (ett svenskt ganska nytt fenomen där utövarna simmar i öppet vatten mellan öar som de sedan springer över).

– Jag är en person som brinner och är glad. När jag gör något så gör jag det otroligt mycket och jag är intresserad av djurträning och sport.

För Eva Marie är hundarna helt klart den största inspirationskällan i träningen. Det är tack vare dem hon är så stark som löpare. Tillsammans med hundarna springer hon sällan på plana vägar och stigar, i stället blir det mycket off track-löpning. I skogen får hon chansen att bygga ordentlig löpstyrka och hundarna är världens bästa coacher när hon kör löpintervaller.

– När jag har sprungit sex vändor i slalombacken är hundarna inte ens trötta. När de skuttar upp för backarna fulla av energi så klarar jag att pressa mig själv mycket mer än om jag hade varit ensam, säger Eva Marie.

– Det är en så härlig känsla att springa med hundarna. Vi är som en flock som drar fram i skogen. Ozelot är en tyst skugga vid min sida, det är som om vi är ute på jakt tillsammans.

Ozelot är en sjuårig border collie och den absolut bästa träningskamraten, enlig matte.

– Vi springer eller går långpass tillsammans, upp till 15 kilometer. Ozelot är stärkande för karaktären. Han går alltid lös och ser alltid ut att säga ”kom igen nu, jag orkar”.

Flockens andra border collie heter Bat, är ett år och älskar att dra Eva Marie när hon springer.

– Det går otroligt snabbt, jag tjänar 15-30 sekunder per kilometer. Det är en häftig känsla.

Vezzla är en papillon och lånehund på 3 år och sist men inte minst har vi stjärnan i agility; Piraya, 12 år och champion.

– Hon kom in i mitt liv, tittade på mig med en blick som sa: Springer du så springer jag. Sedan byggde vi vår karriär på det. För hennes skull har jag gått kurser för att lära mig springa rätt, fort och säkert.

I dag tränar Eva Marie mer än de allra flesta. Det som började med en liten papillon och en agilitybana har utvecklats till att bli ett passionerat aktivt liv och i våras började hon dessutom att simma frisim i öppet vatten. Det ledde till att Eva Marie och hennes tävlingspartner knep en fjärdeplats i swimrunloppet Ångaloppet. Allt tack vare hundarna!

3 bra tips! Hitta motivationen

1. Byt om till träningskläderna när du tar din vanliga promenad med hunden. Då kan du alltid ta en kortare löptur även om det känns som om det inte finns ork till det innan du går ut. Är kläderna på är det lättare att springa lite grand i mitten, om än bara någon kilometer. Vi hundägare går ju ändå ut på promenad.

2. Äventyrslöpning är ett annat tips som gör det roligare att röra på sig. Det behöver inte vara i obanad terräng men välj en annan väg än du brukar. Åk någonstans med löpkläderna på och ta en turisttur. Du hinner se en hel del medan du löper genom en stad eller längs en strand – och du kommer inte ens att hinna tänka på att du springer.

3. Stäm träff med en vän och kör en lugn löptur ihop, ni och hundarna. Ni hinner prata, hundarna får leka och alla får träning. Win win! 

Eva Marie Wergård
Ålder: 32 år.
Bor: Lidingö.
Hundar: Border collie-hundarna Ozelot, 8, Bat, 2, och papillonerna Piraya, 12, och Vezzla, snart 3.
Gör: Doktorand i etologi, hundinstruktör.
Träningsbakgrund: Började 2001 med agility.

Här hittar du Eva Maries hemsida.

 

 

 

Aktuellt