Inga trendbrott vid valet av hundras

Inga trendbrott vid valet av hundras

Labrador retriever fortsätter att stärka sitt grepp som den ras med flest nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben med 2 667 nyregistreringar. Bland de tio populäraste raserna är den enda förändringen att fransk bulldogg får lämna  listan och dansk-svensk gårdshund kommer in.

Rashundar fortsätter att vara populära och allra mest åtråvärd är alltså labrador retriever som nu toppat listan sedan 2010 då den petade ner den tyska schäferhunden från tronen. Även om den populäraste rasen av dem alla är blandrasen! På andra plats återfinns just tysk schäferhund med 1 885 strax före golden retriever med 1 882 registreringar. På en klar fjärdeplats hamnar vår svenska nationalras jämthund.

50 500 nya hundar

De totala registreringssiffrorna är också mycket stabila med drygt 50 500 nya hundar under 2018. Minskningen med cirka 500 registreringar jämfört med förra året kan i stort hänföras till att tyska schäferhundar från Försvarsmakten registrerades in retroaktivt under 2017 och därmed bidrog till att höja antalet registreringar. Omkring två tredjedelar av alla nya hundar utgörs av rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben.

Raser som ökat och minskat mest

Bland de hundraser som ökade mest under förra året hittar vi dansk-svensk gårdshund (+131), jack russell terrier (+122) och siberian husky (+111). Till raser som tappar hör jämthund (-217), finsk lapphund (-115) och drever (-113).

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse för mer småväxta raser, förmodligen för att de är enklare att passa in i vårt vardagsliv, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

10-i-topp nyregistrerade hundar

Labrador retriever 2 667
Tysk schäferhund 1885
Golden retriever 1882
Jämthund 1576
Cocker spaniel 982
Shetland sheepdog 963
Chihuahua, långhårig 956
Staffordshire bullterrier 933
Dansk-svensk gårdshund 859
Bichon havanais 831

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?