Inga raketer på nyår utan tillstånd

Inga raketer på nyår utan tillstånd

Ni har väl inte missat detta!  Sedan den 1 juni är raketer med styrpinne inte längre tillåtna. Den som bryter mot detta kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

Det har under de senaste åren varit en intensiv debatt om fyrverkerierna vid nyår. Inte bara för djurens skull utan även därför att olycksstatistiken visar att riskerna vid användning av fyrverkerier med styrpinne är stora. Den stora vändpunkten blev det våldsamma missbruket av raketer som rapporterades från centrala Malmö för två år sedan, där både nyårsfirare och blåljuspersonal blev beskjutna. Sedan dess har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och fyrverkeribranschen arbetat för att komma tillrätta med problemet.

Men det är inte alla raketer som är förbjudna, utan de som berörs är de med styrpinne. Dessa får inte säljas eller användas, utan rätt tillstånd och utbildning. Tillstånd söker man hos kommunen, och utöver det krävs att man går en utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare.

Fyrverkeritårtor kräver inget tillstånd

Det är dock fortfarande tillåtet med enklare produkter som tomtebloss och marksnurror. Men även bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras.

De nya bestämmelserna omfattar all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. Om du har raketer kvar från förra året är det alltså inte tillåtet att använda dessa längre, så länge inte du har rätt tillstånd och utbildning. Polisen kommer att utföra kontroller mot personer som misstänks bryta mot detta. Den som bedöms bryta mot lagen med uppsåt eller av grov oaktsamhet döms till böter eller fängelse i upp till tre år.

 

Aktuellt