Inga norska hundar får tävla i Sverige

Inga norska hundar får tävla i Sverige
SKK har beslutat att inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling eller beskrivning tills vidare, på grund av det allvarliga diarréutbrott som dödat flera hundar i Norge. Det samma gäller i Danmark och Finland.

I dagsläget, de 7 september 2019, har minst nio hundar konstaterats dött av okänd diarréesjukdom i Norge. Men siffran kan likaväl vara runt ett 20-tal, när obduktioner är klara. Senast i dag morse bekräftades att ytterligare sex hundar insjuknat och två av dem dött.  Detta innebär att cirka 40-50 hundar har insjuknat i allvarlig diarréesjukdom. Även en hund i Sverige, som tävlat i Norge nyligen, har insjuknat i diarréer, och ligger inlagd.  Dock är det när detta skrivs inte konstaterat att det är samma smitta som i Norge.

Besökt Norge? Undvik kontakt med andra hundar.

Självklart håller du som varit i Norge med din hund nyligen din hund borta från kontakt med andra hundar för säkerhets skull, vare sig det gäller hundpromenad eller träning/tävling. Eftersom man ännu inte vet orsaken till sjukdomen eller hur hur hundarna smittats, är det viktigt att ta det säkra före det osäkra och att vi kan lita på våra medhundägare.
 

Inte råttgift eller salmonella

Norska myndigheter jobbar hårt med att försöka ta reda på orsaken. Man misstänker virus eller bakterie, men inget är konstaterat än. Däremot han man uteslutit salmonella och råttgift som tänkbar orsak. Att det rör sig om förgiftning finns det heller inget som tyder på i dagsläget.
Mer info och eventuellt ändrade regler kommer fortlöpande. Så håll dig uppdaterad om du planerar resa till Norge eller nyss varit där.
Mer info hittar du här:

Aktuellt