Inga hundar i framsätet!

Hunden sitter betydligt säkrare i baksätet än i framsätet.

Vad händer om en krockkudde löser ut?

Inga hundar i framsätet!

Att ha hunden i bilbälte är smidigt och det kan vara lockande att ha hunden bredvid sig i framsätet som resekompis. Men har du tänkt på krockkudden?

Enorm kraft i krockkudde

Ingen människa under 140 cm får sitta framför en krockkudde i bilen och så höga är det få hundar som är när de sitter. Skulle krockkudden utlösas vid en kollision, vilket kan ske vid rätt låga hastigheter, är den kraft som skjuter ut krockkudden förödande. Krockkudden, som fylls med gas kan blåsas upp på mellan en fyrtiondels och en tjugondels sekund vilket motsvarar en hastighet av 200 km/timmen. En behöver inte ha särskilt mycket fantasi för att föreställa sig vad den smällen kan göra med en hund.Sitter hunden i en kraftig bur i framsätet klarar den förstås närkontakten med kudden, men buren kan skaka till ordentligt. Dessutom blir det en kraftig smäll när kudden löses ut vilket kan skada hörseln på både människor och djur. Ju längre bort från källan till smällen desto bättre.

Krockkudde även bak

Vill du absolut ha hunden i framsätet måste krockkudden stängas av eller kopplas ur av en auktoriserad märkesverkstad. På alla bilmodeller går det inte heller. Vissa bilar har även sidokrockkuddar i baksätet, kontrollera hur det är i din bil.Säkrast färdas hunden i en kraftig, godkänd hundbur, ordentligt förankrad i bakluckan.

Källa NTF, Transportstyrelsen, Läkartidningen


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…