Lidköping skippar fyrverkerier – väljer laser!

I år firar man in nyåret med en lasershow på Rådhustorget i Lidköping.

Lidköping skippar fyrverkerier – väljer laser!

Nyårsfirandet i Lidköping inleds på samma sätt som tidigare år med diktläsning och musikunderhållning från Rådhusbalkongen. Men nyheten i år är genomtänkt för alla djurägare.

Firandet kulminerar nämligen på tolvslaget med årets nyhet, en spektakulär lasershow. Denna kommer utgå från Rådhuset och med laserstrålar, färg och musik skapa en magisk upplevelse på och över torget för att fira in det nya året.

Bakgrunden till beslutet kommer ur kommunens vision om att vara en hållbar och välkomnande kommun och viljan av att erbjuda lidköpingsborna något nytt och spännande på nyår.
– Nyårsfirandet i Lidköping har en gedigen tradition och vi har kört nyårsfyrverkeriet i många år. Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi tillmötesgå och testa andra alternativ och sedan utvärdera. Det kommer bli något helt nytt och spektakulärt och vår förhoppning är att en lasershow kommer uppskattas av kommunens invånare, säger Anna Ohlin Ek, på Kultur och Fritid, Lidköpings kommun, som står som arrangör av nyårsfirandet.

Det är dessutom förbjudet för privatpersoner att avfyra egna fyrverkerier i Lidköping. Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polis.

Kommuner inför begränsningar

Stora kedjor slutar sälja fyrverkerier, kommuner inför begränsningar eller ersätter med tysta alternativ och hotell där djuren får följa med blir fullbokade över nyårshelgen. Åtgärder mot fyrverkerier blir allt fler och nu visar en färsk opinionsundersökning att 7 av 10 svenskar tycker att fyrverkerier borde förbjudas helt. Fler orter skippar de traditionella nyårsraketerna under årets nyårsfirande för att skona djur och natur.

Önskas: Förbud mot fyrverkerier

Djurens Rätt har i många års tid arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och en ny opinionsundersökning från Novus visar nu att det folkliga stödet för ett förbud är starkt. Drygt nio av tio (92 procent) svenskar tror att fyrverkerier påverkar djur negativt och nästan sju av tio (68 procent) anser att det bör finnas ett förbud mot fyrverkerier eftersom de kan skrämma och skada djur.

– Folk är idag medvetna om fyrverkeriers negativa påverkan på både människor och djur. Det är svårt att se argument för att dagens fria användning av fyrverkerier ska få fortsätta.  Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner bör förbjudas och enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

FAKTA Fyrverkerier

  • Den 1 februari 2016 lämnades 102 977 namnunderskrifter över till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier. Bakom uppropet stod organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben.
  • Flera butikskedjor har tagit ställning mot fyrverkerier och slutat sälja dem till privatpersoner – bland dessa finns Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp.
  • Flera kommuner har tagit steg för att begränsa användningen av fyrverkerier i år. Bland dem finns Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Nynäshamn, Piteå och Ånge.
  • Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.
  • I början av 2017 håll fyrverkeribranschen ett ”krismöte” efter ett stökigt nyår. Ett förslag om att om att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning skulle stoppas presenterades då av SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund.

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att få den utvalda

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…