Hur smart är din hund egentligen?

Hur smart är din hund egentligen?

Visst, din hund kan både sitta, ligga och kanske till och med dansa på kommando, men är den egentligen smart? Har domesticeringen gjort hunden till en sämre problemlösare än sin vilda släkting, vargen?

Att hunden har sitt ursprung i vargen är forskarna numera överens om, men är det så att  domesticeringen har inneburit att hunden förlorat i intelligens jämfört med sin vilda släkting?

Beteendeforskaren Monique Udell på Oregon State University har genomfört en studie för att se hur det ligger till. I studien deltog 10 vargar, 10 hundar från ett hundstall och 10 vanliga familjehundar av olika raser.

Ett av testen gick ut på att få tag på en korvbit i en stängd plastlåda. I locket på lådan var ett rep fäst, drar man i repet öppnas lådan och varsågod – korvfest!

Läs också: Servicehunden Barley – Andis stora stöd

Vassa vargar

Först fick alla djur två minuter på sig att på egen hand försöka öppna lådan. Åtta av vargarna klarade det. En av hundarna från hundstallet. Men ingen av familjehundarna.

Sedan klev en människa in i rummet. Hundarna tittade nu mycket på människan, vargarna mer eller mindre ignorerade den. Resultatet för vargarna blev detsamma, däremot klarade ingen av hundarna från hundstallet uppgiften, men en av familjehundarna.

Slutligen testade man vad som hände när människan var aktiv och uppmuntrade hundarna. Nu klarade fyra av hundstallshundarna och en familjehund uppgiften. När hundarna fick glada tillrop jobbade de mer koncentrerat, utan att titta på människan.

Läs också: Därför juckar jyckar

Hundar lär sig samarbete i stället för självständighet

”Det här innebär inte att hundarna inte har kapaciteten”, skriver Udell i sin studie.  Åtta veckor gamla hundvalpar löser problem lika bra som vargungar. Skillnaden är att vuxna hundar inte är lika motiverade att försöka på egen hand. De vill helt enkelt samarbeta, eller ta hjälp av människan.

Clive Wynne på Canine Science Colaboratory på Arizona State University instämmer:

– Hundarna lär sig att de inte ska ta egna initiativ utan istället vänta på våra signaler. Men den största andelen hundar i världen lever inte som husdjur. De skulle inte överleva om de inte försökte få tag i mat själva. Jag skulle därför vilja påstå att vi lär våra hundar att bli korkade.

Läs också: Bästa egenvårdstipsen: ögon och öron

Men vem är egentligen smart?

Vad kan vi då dra för slutsats av detta? Kanske att en vuxen varg troligen är bäst på att lösa ett problem för att få mat, men det kan också vara så att det egentligen är hunden som är den riktigt smarta här. Visserligen har den fått ge upp en del av sin självständighet, men å andra sidan låter de oss göra jobbet! Det enda den behöver göra för få mat och bli omhändertagen är att se på oss med sina stora bedjande ögon och gulla lite med oss emellanåt! Det är väl smart om något?

”Vad ska vi göra nu?”

 

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu