ANNONS: Sponsrat innehåll

Hur ska jag välja rätt bland alla hundfoder?

Hur ska jag välja rätt bland alla hundfoder?

Den frågan har vi nog alla ställt oss någon gång när vi står inför hyllmeter efter hyllmeter av olika sorters foder. Foder till speciella raser, foder till små hundar, tjocka hundar, växande hundar osv…. Urvalet är som det känns oändligt och vad är egentligen bäst för just min hund?

Vi på Brit vill hjälpa dig lite på vägen för att du ska hitta så rätt som möjligt.

Har du en kräsen hund?

annons

Har du provat massor av olika foder och ännu inte hittat något som hunden äter med lika god aptit varje dag? Tröttnar din hund på fodret efter ett tag?

Protein från animaliska källor (kött & fisk) är oftast det som tilltalar en hund mest och också det som en hund har lättast att ta upp. Även fetthalten på fodret är en viktig smaksättare – ju mer fett, desto godare! Genom att välja ett hundfoder som innehåller hög andel kött/fisk och dessutom en andel färskt kött/fisk så höjer du direkt smakligheten på slutprodukten.

Ett bra tips kan också vara att hälla lite ljummet vatten på foderkulorna precis innan du ska servera maten. Det mesta av fettet sitter på ytan av foderkulan och genom att hälla på lite ljummet vatten friges både doft och smak från fodret. Vårt råd till dig är också att servera fodret vid speciella tider och inte låta fodret stå framme. Om hunden inte äter inom 10–15 minuter tar du bort matskålen och serverar en ny portion vid nästa måltidstillfälle.

Läs mer om Brit Fresh och våra andra foder här!

Har du en känslig hund?

Du kanske har upptäckt att din hund inte tål allt som den äter? Oftast yttrar sig överkänslighet hos hundar i dålig mage/kräkningar men det kan också vara klåda, hudproblem, öronproblem mm.

En allergisk hund ska helt undvika det protein som den är allergisk mot, även om det bara är en liten bit – här har alltså mängden protein ingen betydelse. Om hunden är överkänslig kan det ibland fungera med små mängder av det som den reagerar på, men bäst är naturligtvis om man kan undvika det helt.

Det kan vara svårt att ta reda på exakt vad hunden inte tål. Är det kvalster, spannmål eller kyckling? För att begränsa symptomen är det enklast att börja med att se sig om efter ett annat foder.

Ett hypoallergent/allergivänligt foder med en proteinkälla är att föredra. Välj gärna ett foder med en kött/fiskråvara som hunden inte har ätit förut. Foder med singelprotein gör det lättare för dig att utesluta det som hunden inte tål.

annonsI många foder, framför allt foder som du hittar i mataffären, står det ”kött- och köttbiprodukter” på ingredienslistan. Vet du med dig att du har en känslig hund bör du definitivt undvika denna typ av foder. Den kan innehålla kött från många olika djurslag och oftast är också kvaliteten på råvaran inte den högsta.

Var försiktig med godis, tuggben och matrester då dessa kan innehålla protein som din hund reagerar på. För känsliga hundar är det därför säkrast att utfodra med singelproteinfoder och även välja ett godis som är baserat på en proteinkälla.

Läs mer om allergivänliga Brit Care och Brit Mono Protein här!

Har du en valp/unghund?

annons

Valpar har andra behov av proteiner, fettsyror och mineraler än vad en vuxen hund har. Detta ställer särskilda krav på utfodringen under valptiden.

Det bästa man kan göra är att ge ett valpfoder anpassat till valpens förväntade vuxenstorlek. I zoofackhandeln finns valpfoder för såväl små, medel och stora hundraser.

Ett högkvalitativt valpfoder är balanserat för en valps behov. Man ska därför vara försiktig med att ge valpen andra fodermedel och tillskott med höga mineralhalter då detta kan skapa obalans som i värsta fall kan leda till skador på skelettet och även päls- och hudproblem.

Självklart kan du även skämma bort din valp med godis och tugg men undvik skelettben/rörben då dessa kan leda till överskott av kalcium.

Valpar av stora raser är mer känsliga för höga energinivåer i fodret – får de ett foder med för högt energiinnehåll finns risken att de växer för fort och därmed riskerar de att drabbas av skelettproblem.

A och O är också att hålla ögonen på valpens vikt. En överviktig valp/unghund har snabbt ökat risken inte bara för ledproblem utan på sikt även andra allvarliga sjukdomstillstånd.

Läs mer om våra valpfoder här!

Har du en liten hundras – under 10 kg vuxenvikt?

annons

Små hundraser har en högre ämnesomsättning och därmed generellt ett högre energibehov än en stor hund. Dessutom har små hundar oftare problem med tänder och de är många gånger väldigt kräsna.

När du ska välja foder till en hund av liten ras så finns det några saker du kan hålla utkik efter:

Hög smaklighet

Innehåller produkten färskt kött? Hög andel kött och dessutom färskt kött gör slutprodukten mer smaklig.

Komplett foderserie för de minsta

annonsFinns det en foderserie som jag kan ha under hundens hela livstid som är anpassad för små raser? Detta underlättar om hunden under sin livstid har olika behov och kanske under en period behöver lite mindre energi eller lite extra näring till pälsen. Finns dessa produkter i samma serie behöver jag inte krångla med foderbyten.

Lågt GI-värde

Försök att hitta ett foder som ger lågt glykemiskt index – det motverkar övervikt. Foder med lågt glykemiskt index är ofta spannmålsfria eller innehåller spannmål som har långsam energifrisättning som till exempel korn, ärtor och hirs.

Starka & friska tänder

Välj ett foder som innehåller funktionella ingredienser som motverkar plackbildning och stödjer god tandhälsa. Det finns flertalet örter som har bevisad antibakteriell effekt.

Belöning i måttliga mängder

Godis till små hundar ska portioneras ut i mycket små doser. En endaste köttbulle fyller hela magsäcken på en chihuahua och det innebär att det tar lång tid innan hunden blir hungrig.

Läs mer om Brit Care Mini – foder till våra minsta vänner!

 

Kontakta oss gärna för rådgivning och prover – kontakt@vafo.se

JUST NU!

25 % pröva-på-rabatt på 2-3 kg hundfoder från Brit hos www.zoo.se
Uppge rabattkoden BRIT25
(Erbjudandet gäller en gång per hushåll t.o.m. 2020-04-30).

 

Aktuellt