Vardagslydnad

Hur har ni det med allmänlydnaden?

Hur har ni det med allmänlydnaden?

Den 20:e augusti upphörde de striktare reglerna för att ha hunden lös i skog och mark. Men det innebär förstås inte att din hund får springa runt okontrollerat och jaga och skrämma vilt nu heller. Kanske behöver hundens allmänlydnad friskas upp?

Att ha en god grundlydnad på sin hund underlättar enormt i vardagen. Både för hund och hundägare. Hundpsykologen Anders Hallgren brukar tala om ”lyckliga, lydiga hundar”, och det ligger mycket i det tankesättet. Givetvis under förutsättning att vägen till lydnad är lustfylld och positiv. En hund som klarar att komma på inkallning kan få friheten att springa lös, men klarar den inte det är koppel eller lina ett måste om den inte är på inhägnat område.

Så, handen på hjärtat, hur har ni det med inkallningen? Kanske behöver grundlydnaden överhuvud taget friskas upp? Klarar din hund att stanna kvar när du lämnar den, bli hanterad av en okänd och gå fint i koppel, till exempel?

Kontrollera allmänlydnaden med 10 övningar

För att kunna stämma av och kontrollera hur god grundlydnad man har på sin hund har Svenska Brukshundsklubben sedan många år tillbaka använt sig av ett så kallat ”Allmänlydnadspass”. Nu i våras kom en ny, reviderad version. Ofta används dokumentet som grund på kurser, men det fungerar lika bra för dig som privatperson att kontrollera hur det egentligen står till med lydnaden. Allmänlydnadspasset består av tio moment som en hund med god allmänlydnad ska klara av för att fungera bra i samhället.

Träna allmänlydnad tillsammans

Vissa moment kräver att det är flera personer och hundar inblandade, till exempel för att träna hundmöten. Så varför inte samla dina hundkompisar och jobba med det tillsammans? De flesta hundar – och hundägare… –  har några brister eller svaga sidor som ni tillsammans kan träna på. Eller så är det dags att anmäla till kurs?

Mer om Allmänlydnad och allmänlydnadspassens olika moment kan du läsa om i Härliga Hund nr 8/2018 som utkom sista veckan i juli. Hittar du den inte i butik?

Prenumerera här:

https://harligahund.prenservice.se/

Här ger vår hundpsykolog och hundtränare Carro Alupo bra tips på hur ni får en bra, fungerande inkallning:

https://www.harligahund.se/2018/02/21/toppa-inkallningen-i-6-enkla-steg-snobben-style/

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret