Hur har corona påverkat hundar i Sverige?
Det är inte bara att fler vill ha hund det senaste året. Corona har påverkat hundar på många vis. Bild Getty Images.

Hur har corona påverkat hundar i Sverige?

Coronahundar har blivit ett begrepp de senaste året. Men corona har påverkat hur hundarna lever i Sverige på många vis. Fler försäkrade hundar, fler veterinärbesök och en stor risk inför sommaren med brist på personal på djursjukhusen. Härliga Hund har pratat med Pernilla Melander, pressansvarig på Agria.

Hur märker ni på Agria av corona?

Många människor som kanske drömt om en egen hund gjorde slag i saken. Hemarbetet under pandemin har gjort det lättare att ha en valp. Nu tror jag många börjar fundera över hur de ska ta hand om hunden i höst. Det verkar som att alltfler arbetsplatser öppnar upp igen.

Märker ni av en ökning av försäkrade hundar? 

Under förra året, 2020, ökade  antalet försäkringar med 10 till 15 procent. Vi ser att allt fler försäkrar sina blandrashundar. I år ligger vi fortsatt på en högre nivå än 2019 men den är mer stabil.

Hur har hundarna mått under det här året?

Det vi ser är att allt fler hundar besöker veterinären oftare än tidigare. Kurvan för antalet besök under 2020 jämfört med 2019 ökade med mer än 12 procent. Vi ser också att många söker veterinärvård för enklare åkommor. En orsak till detta kan vara att många nya hundägare nu har köpt sin första hund och inte har någon större kunskap eller erfarenhet med sig i bagaget. Dessutom  är hunden en mycket kär familjemedlem som man vill ska få samma sjukvård som övriga familjen.

Några andra oväntade effekter för hundar som ni märkt av?

Bristen på hundar i Sverige har gjort att priserna stiger. Allt fler ser möjlighet att tjäna pengar på att sälja valpar. Det medför bland annat att antalet smuggelhundar har ökat, med många gånger tråkiga följder för både hunden och den nya hundägaren. Valpen kan bära på smittor eller drabbad av en allvarlig sjukdom som märks senare. Se till att göra ett tryggt och säkert hundköp!

Det sägs att det är svårt att få tag i utbildad personal för djursjukhusen?

Samtidigt som både antalet hundar och vårdbehovet ökar i landet, flaggar många veterinärkliniker för att det är svårt att hitta kompetent djursjukvårdspersonal, veterinärer och djursjukvårdare. Inför sommaren är läget riktigt kritisk. Det är risk för jourstängda kliniker och långa resvägar till en öppen klinik. Jag har själv hört talas om en hund som blivit huggormsbiten i Eskilstuna och fick resa ända till Östersund för att få vård.