Hur får jag valpen rumsren?

Hur får jag valpen rumsren?

Det kommer att misslyckas ett antal gånger innan valpen förstår vad som gäller. Foto Getty Images

Oftast brukar  det gå ganska fort att få valpen rumsren, visst det kräver sin träning och det kommer att misslyckas och bli pölar inne ibland, men tids nog har den förstått vad som gäller.

Hur fort valpen blir rumsren beror mycket på dig och hur ihärdigt ni tränar. Det gäller nämligen att springa ut så fort det finns risk för att den behöver uträtta sina behov. När valpen precis har vaknat, eller när den lekt, är tillfällen när det garanterat är läge att skynda ut.

Samma ställe

Efter maten kan du också räkna med att behoven pockar på. Var beredd på att ni kan behöva ta en tur ut varannan timme, ibland ännu oftare, i början. Om du, i möjligaste mån, tar ut valpen till samma ställe varje gång, så förstår den snabbare vad som gäller.

Tryck INTE ner nosen

Viktigt är att du inte skäller på valpen om olyckan är framme. Den kommer inte att förstå varför, vilket kommer att skapa stress och vara rent kontraproduktivt för din träning av valpen. Tryck inte heller ner hundens nos i det den gjort. Som metod för att få hunden rumsren är den både förlegad och värdelös och kan närmast beskrivas som djurplågeri.

Ha tålamod

Sist men inte minst. Bli inte stressad eller orolig om träningen tar lite tid. Ofta går det ganska snabbt att få valpen rumsren, men för vissa valpar kan det ta så lång tid som åtta, till och med tio månader innan de är helt att lita på. Tålamod är en framgångsfaktor när det gäller att lyckas med att få valpen rumsren!

 

 

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu