Hundsmugglare åtalade

Hundsmugglare åtalade

Vid minst 19 tillfällen har två män och en kvinna smugglat in hundvalpar från Litauen till Sverige. Detta ska ha skett under perioden maj 2019 – november 2020.  

De tre personerna som är bosatta i Sverige har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt för brottet grov olovlig befattning med smuggelgods för att de inte anmält hundarna till tullbehandling eller lämnat felaktiga uppgifter till tullen.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger kammaråklagare Jon Lindahl som är förundersökningsledare.

Det åtalade har haft kontakt med uppfödare, säljare och transportörer i samband med införseln till Sverige. Försäljningen av valparna har sen skett på internet till privatpersoner.

– Enligt min uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Källa: Åklagarmyndigheten

Aktuellt