Hundrasen påverkar inte beteende

Hundrasen påverkar inte beteende

Vilken hundras din hund är har liten inverkan på dess beteende och personlighet. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Science.

Det går alltså inte att förutsäga en hunds personlighet på korrekt sätt endast utifrån vilken hundras den är. Personlighet formas av en kombination av faktorer, inklusive miljön valpen växer upp i. Precis som hos människor.

Hundarnas beteende

I den här studien undersökte forskare 18 385 hundar. Forskarna ställde frågor till hundarnas ägare om deras hunds beteende. Till exempel om hunden arbetar med uppgifter tills de är klara, om de är vänliga med främlingar eller om de cirklar runt innan de bajsar. De sekvenserade också DNA från 2 155 hundar, både renrasiga och blandraser, och jämförde dem med resultaten från undersökningen.

Forskarna fann att själva hundrasen bara förklarar cirka 9 procent av variationen i en enskild hunds beteende.

”Det är ett stort framsteg i hur vi tänker om hundbeteende”, säger Elaine Ostrander, expert på hundgenetik vid U.S. National Human Genome Research Institute, som inte var involverad i studien. ”Ingen ras äger några speciella egenskaper.”

Golden retrievers apporterar gärna

”Varje bra hundtränare kommer att berätta för dig att dessa stereotyper är en katastrof”, säger Marc Bekoff, en hundbeteendeexpert vid University of Colorado i Boulder, till tidningen Atlantic’s. ”Raser har inga personligheter. Individer har personligheter.”

Men visst fann forskarna att vissa beteendeegenskaper är vanligare hos vissa raser. Border collies verkar till exempel vara mer redo att svara på människors uppmaningar (eng directions) än andra raser.

Hundens läggning

”Vi fann saker som att golden retrievers var något mer benägna att apportera, eller huskies mer benägna att yla, än den allmänna hundpopulationen,” säger Kathryn Lord, en forskare vid University of Massachusetts Chan Medical School.

Samtidigt så fann forskare ingen gemensam beteendeegenskap hos alla hundar i en och samma ras. Men de fann inte heller att en egenskap saknades hos alla individer i en och samma ras. Med andra ord, även om vissa beteenden är mer benägna att dyka upp i vissa raser, kan rasen inte förutsäga en viss hunds läggning. Istället menar forskarna att personlighet hos hunden formas av en kombination av faktorer, inklusive en hunds miljö.

Här kan du läsa mer.

Aktuellt