Hundquiz! Kan du detta om hunden?

Hundquiz! Kan du detta om hunden?

Hunden har många fantastiska sinnen. Men hur bra känner du till dem? Första frågan är en liten uppvärmningsfråga … men har du koll på resten? Så hur mycket kommer du klara av detta hundquiz?

Vilken är världens dyraste hund?

Svar: Det sägs att det såldes en tibetansk mastiffvalp med guldfärgad päls för 12 miljoner kronor i Kina år 2014. Om detta är sant så är det troligtvis den dyraste hund som någonsin har sålts världen. Just den tibetanska mastiffen är en statussymbol i Kina och en renrasig tibetansk mastiff är väldigt sällsynt att få tag i, därav det höga priserna.

Vilket är hundens främsta sinne?

Svar: Du har rätt! Luktsinnet. Hundens nos har en fantastisk förmåga, och än vet vi inte allt om den. Den senaste upptäckten är att nosen inte bara används för att känna doft. Hunden känner även av värme med hjälp av nosen. Hundar och andra rovdjur använder inte bara dofter för att lokalisera andra djur. Lundaforskaren Ronald Kröger forskning visar att hundens nos fungerar som en värmekamera. Upptäckten kan förändra vår syn på hur rovdjur jagar.

Ser hundar bättre än vi människor?

Svar: Hundar har mycket bättre mörkerseende än vad människor har, faktiskt sex gånger bättre! Det är ett arv från vargen att kunna se bra i skymningsljus och uppfatta rörelse på långt håll. Hundar är väldigt uppmärksamma på snabba rörelser, men för att få det har de fått offra detaljseendet.

Enkelt kan man förklara det som att hundar har många celler för att skilja på vitt och svart ljus, samt celler som reagerar på rörelse, men desto färre celler för färg- och detaljseende. Det är anledningen till att hunden kan se en ekorre långt bort i ett träd men har svårt att se en godisbit. Detaljer som vi kan se på hundra meters avstånd blir skarpa för hunden först på tjugo meters avstånd.

Spelar det egentligen någon roll vilken måltid man bjuder hunden på?

Svar: Hundar har kanske inte världens mest förfinade smaksinne. Människor har cirka 9000 smaklökar, medan hundar har cirka 1700. Hundar väljer inte mat efter hur den smakar, utan efter hur den luktar. Relativt nya studier har påvisat att hundar kan uppfatta samma fem grundsmaker som vi, sött, surt, salt, beskt och umami. En evolutionär fördel för hunden är deras speciella smaklökar för vatten.

På hundens tungspets, precis där tungan krullar sig när hunden dricker, finns smaklökarna. En annan evolutionär anpassning i hundens smaklökar är att de, till skillnad från oss, inte har samma höga längtan efter salt. Hundens förfader vargen har en kost som till 80 procent består av kött och då tillgodoses hela intaget av salt. Generellt tycker varken vargar eller hundar om bitter och sur mat eftersom det i det vilda oftast betyder att något är härsket eller giftigt.

Hunden har ju fantastiskt fina sinnen, speciellt anpassade just för sig. Så man kan undra: Hur bra hör en hund?

Svar: I början av hundens liv, som nyfödd valp, är den helt döv. Hörselgångarna är slutna och valpen hör varken sin mamma eller sina syskon. När valpen är ungefär 20 dagar gammal öppnas öronen och den börjar den reagera på höga ljud. Men sen börjare det hända grejer.

En vuxen hund kan höra ljud som är tre gånger högre i ton än vad en människa kan höra. Hunden är allra känsligast för ljud omkring 8000 hertz, vilket är en evolutionär anpassning för att så bra som möjligt kunna fokusera på ljud från byten. Hemligheten bakom hundens överlägsna hörsel beror inte bara på det rörliga ytterörat eller att de hör högre frekvenser än oss människor. Hundar kan också sortera upp till sextio olika ljudkällor samtidigt vilket är ungefär fyra gånger fler än människor.

Aktuellt