Hundquiz för lediga dagar
Vi drömmer om en vit jul! Men om inte så kanske ett hundquiz kan pigga upp dagen. Hur mycket kan du om hundar egentligen? Vågar du veta? Bild: Getty Images

Hundquiz för lediga dagar

Hej alla glada hundägare! Nu är julen här! Vilken hund har inte längtat efter detta? Matte och husse och kankse även småmattar och hussar hemma – HELA dagarna! Här kommer underhållning i form av ett quiz. Ta med hela famijen, eller dina hundvänner – checka vem som faktiskt vet mest.

1. Vi börjar lite enkelt. Hur många skelettdelar har en hund?

Svar: Alla hundraser har lika många skelettdelar, det vill säga 321 ben.

2. Det pratas ju om allergivänliga hundraser? Finns det såna? 

Svar: Det finns inga allergifria hundraser, men det finns hundar som allergiker reagerar mindre på. Den som är allergisk mot hundar reagerar på allergener i hundens hud eller saliv och mängden allergener kan variera hos olika hundraser och mellan olika individer inom en hundras. Studier visar att variationen på mängden allergen är större mellan olika individer än mellan olika hundraser. Man har dock inte gjort studier på alla allergener som förekommer. Det går alltså inte att säga att några hundraser är allergivänliga. Hur man reagerar vid en allergi är individuellt och det är viktigt att säkerställa att man inte får några allergiska reaktioner på en hund innan man skaffar en.

3. Kan hundar skämmas?

De som inte äger hund själva brukar ibland säga: men titta hunden skäms, när hunden kryper ihop, tittar ner i marken, stryker öronen bakåt, rör sig sakta och försiktigt. Men vad är det egentligen som händer?

Svar: En hund kan inte känna skuld. Däremot så förstår den när du är arg eller upprörd och använder sitt kroppsspråk för att lugna dig och undvika straff. Det kroppsspråk som en del kopplar ihop med att hunden ”skäms” är i själva verket signaler som den använder för att dämpa vårt upprörda beteende. Det är samma signaler hundar använder mot varandra för att dämpa aggressioner hos en annan hund. Det vill säga titta ner, titta bort, krypa ihop, stryka öronen bakåt, kisa med ögonen, röra sig sakta och försiktigt. 

4. Vad är Garm för något?

Svar: Garm är i Vǫluspá en hund eller varg som står bunden vid Gnipahålan, och vars skällande förebådar Ragnarök. Garm har ibland identifierats med Fenrisulven, och ibland med gudinnan Hels hund, som omtalas i eddadikten ”Balders drömmar” men som i dikten saknar namn.

5. Vad gjorde årets bragdhund?

Årets bragdhund 2022 heter Wild Tribe’s Cáppis och är en siberian husky. Men vad var det han gjorde som gav honom utmärkelsen?

Svar: Årets bragdhund belönas för sin kloka och rådiga insats när lillhusse Alve, då 12 år, gick genom isen med  delar av sitt hundspann. Cappis, som då endast var nio månader arbetade metodiskt för att få upp lillhusse och släden på isen igen. Alves mamma Camilla var en bit före, hon försökte ropa på de andra hundarna – men de lyssnade inte. Slädens handtag, som används som broms, satt fast i isen. Så här beskrivs delar av händelsen:

”Camilla försökte ropa på hundarna i Alves spann, bland annat till Cáppis mamma Moony, att försöka dra upp Alve och släden men de vägrade att lyssna på henne. Släden satt fast eftersom ankaret, som sitter fast i slädens handtag och används som broms, hade fastnat i iskanten. För att ens kunna ta sig loss måste hela det tunga ekipaget därför först backa.

På något sätt lyckades hundarna tillsammans lösa den uppgiften. Plötsligt såg Camilla att släden stod upp och att Alve höll fast sig i handtagsbågens stolpar nere vid medarna. Cáppis vände sig om och kontrollerade att Alve var redo. Sedan hävde han sig upp över iskanten och drog upp dem båda ur isvaken.

– Hur han ens fick kraften att dra sig upp förstår jag inte, men att se hunden dra upp Alve var det mäktigaste jag har sett. Jag älskar den här hunden mer än allt annat, säger Camilla.”

6. Vad står förkortningen SKK för?

Svar: Svenska kennelklubben

7. Vad betyder etologi?

Ofta stöter man på ordet etolog när man talar om de som arbetar med hundar. Men vad betyder etologi egentligen?

Svar: Etologi är läran om djurs beteenden, och orsaker till dessa. En person utbildad inom området etologi kallas för etolog.

Bonussvar: Charles Darwin är förmodligen den person som haft störst betydelse för etologins utveckling. Hans evolutionsteori banade väg för jämförande studier av djur och deras beteenden. Han skrev själv en bok i ämnet, ”Känslornas uttryck hos människan och djuren” som troligtvis var det första jämförande etologiska forskningsarbetet. Trots detta dröjde det innan etologin kunde betraktas som en egen vetenskap.

8. Vilken är den vanligaste hundrasen i Sverige?

Svar: Labrador retriever är den överlägset mest populär hundrasen, som efter en ökning med 28,5 procent under 2021 drar ifrån ytterligare med 4 116 nyregistreringar under 2021. Det är den näst högsta siffran genom tiderna för labrador retriever, som 1980 hade 4 138 registreringar.

9. Vilka dofter söker hunden efter i nosework?

Hundsporten nosework är mycket populär. Vet du vilka tre dofter man brukar använda som hunden ska söka efter:


Svar: Nosework är en hundsport som handlar om att lära din hund att känna igen och urskilja tre specifika dofter i olika moment och miljöer. De dofter som hunden tränas att söka efter är hydrolat av eukalyptus, lagerblad och lavendel. Dofterna ska hittas utomhus, inomhus, på fordon och i behållare.

10. Vad ska man se upp med i juletid för hunden?

Härligt i juletider – men också farligt. Vet du vilka saker du ska ha extra koll på att hunden inte får i sig?

Svar:

  • Julskinka  Hunden mår inte bra av fet och salt mat i stora mängder.
  • Mörk choklad – Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden.
  • Jäsande degar – Saffransdegar som slukas hela fortsätter jäsa i hundens mage och kan orsaka alkoholförgiftning.
  • Nötter – Stora nötter med skal är svåra för hunden att bryta ner och kan fastna i tarmen.
  • Russin – Russin/vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hund.
  • Köttbullar med lök – Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund.