Hundpussar kan döda

Hundpussar kan döda

En ny studie uppmanar hundägare att sluta tillåta sina hundar att slicka på dem. Med lite otur kan den nämligen via sin mun överföra bakterier som kan göra dig sjuk eller rent av döda dig.

Det är ett gemensamt team av forskare från UK Royal Veterinary College och University of Lissabon som har fokuserat på en superstam av E.coli-bakterier som man hittat i avföringsprover från människor och djur från 41 hem i Portugal och 45 i Storbritannien, rapporterar tidningen New York.

Tvätta händerna

Hos närmare 14 % av hundarna (14 av 85) hittade man dessa specifika E. coli-bakterier. Men även hos människor var förekomsten nästan lika stor. Den kraftfulla E. coli-bakterien hittades nämligen också i 13 % av proverna från människor (15 av 114). Mest hygienisk visade sig katten vara, där endast 5 % (en av 18) bar på E. coli.

Forskarnas råd är att alla är försiktiga då de pussar sina hundar. Även att vara noga med att hålla en god handhygien. Att inte glömma bort att tvätta händerna då man har plockat hundbajs och till och med efter att man har klappat hunden.

Källa: New York Post

Aktuellt