Hundpsykologen svarar: Hur ska jag hantera separationsångest?

Hundpsykologen svarar: Hur ska jag hantera separationsångest?

Härliga Hund-läsaren Cecilia undrar vad som kan orsaka hennes ettåriga hunds beteende.

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en ett år gammal hund som jag upplever som trygg i de flesta situationer och vi har en fin relation, leker och tränar varje dag. Jag är orolig för hans separationsångest, framförallt vad som kan orsaka den.

Jag har arbetat utifrån vetenskapen att inte hälsa på hunden när jag kommer hem, att träna många och korta sessioner. Ofta blir jag bestört när det vi arbetat bort är tillbaka igen. Hur är det möjligt om jag gör rätt?

Jag hyr en hyresrätt där anställda går in med huvudnyckel vid arbete när folk inte är hemma. En misstanke är att det händer att man går in och hälsar glatt på min hund när jag inte är hemma. Finns någon annan tänkbar anledning till att han skäller så fort jag ska gå hemifrån? Efter att en tid varit lugn och ignorerat mig när jag kommit hem, är han nu superglad, ställer sig på två ben och krafsar på mig!

Cecilia

Hundpsykologens svar:

Hej Cecilia och tack för din fråga. När det kommer till ensamhetsproblematik är det ofta svårt att veta exakt vad som ligger bakom. Det kan vara enskilda händelser, men också individuella förutsättningar som gör att vissa har svårare för det än andra. Vi ska även ha i beaktande att din hund är ett år och mycket händer hos dem just då.

Med den information du givit, tror jag inte det har med att anställda eventuellt går in och hälsar på honom utan snarare att det är åldern och något i er träning han har låst sig på. Oavsett är det du behöver göra att gå tillbaka några steg i träningen, träna korta stunder en period igen och tänk över rutinerna. Om han börjar skälla innan du går ut, har det gjort att du stannar upp och väntar lite med att gå? Ändra något i rutinen så att han inte hinner börja skälla och får utdelning för det.

När du kommer in igen ska vi vara försiktiga med att ignorera honom. Att bli ignorerad av sin bästa vän är varken trevligt för oss eller hundarna. Hälsa därför istället lite kort på honom för att bekräfta att du ser honom men utan att göra en stor grej av det.

Lycka till med träningen!

Fredrik Karlsson, hundpsykolog

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt