Hundpsykologen: Hur får jag valpen att sluta bitas?

Hundpsykologen: Hur får jag valpen att sluta bitas?

En läsare undrar hur hon ska få valpen att sluta nafsa och bita. Vår expert, Carro Alupo ger svar på problemet.

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en valp på tretton veckor som nafsar på allt och alla. Så här kommer min korta, men viktiga fråga – hur ska jag få honom att sluta nafsa?

Linda Andersson

Hundpsykologens svar:

Hej Linda! Först och främst grattis till den lille! Valptiden är underbar och prövosam. Hundar är väldigt orala djur, deras mun och tänder är som våra händer. De undersöker precis som ett spädbarn allt med sin mun och behöver till viss del få göra det. Därför kan en del av din lösning vara att presentera nya föremål och saker valpen får undersöka, bita på och smaka på dagligen. Ge även tuggben varje dag, det ska alltid finnas något tillåtet och smaskigt för valpen att rikta in sitt växande tugg-behov på.

En vanlig orsak till att valpar i den här åldern blir överdrivet bitiga är att de är överstimulerade. Det händer för mycket under en dag för valpen att smälta och hantera, helt enkelt. Oftast märks detta mest på eftermiddagen/kvällen. Minska då valpens intryck och vakentid, natta och se till att valpen får möjlighet till ro och vila många gånger om dagen. En liten valp kan faktiskt behöva sova tjugo timmar per dygn. Ha rofyllda massage och bentuggarstunder på kvällen för att hjälpa valpen ner i varv. Var noga med att bara leka med valpen med leksaker som den får bita i, inte med händerna eller fötterna, det lär valpen att bita i dessa.

Låt inte barn leka med valpen på olämpligt vis utan ha dem alltid uppsikt. I just denna ålder utvecklar valpen mer och mer förmåga till självbehärskning. Det innebär att vi kan få bra resultat med positiv och trevlig bithämnings-träning. Med betoning på det positiva. Skäll aldrig på en bitig valp, korrigera inte och nyp inte till i bestraffande syfte. Då riskerar du bara att lära valpen att det är så ni tar i varandra i er flock. Mjuka vänliga händer och kloka träningsstrategier kommer man längre med.

När valpen nafsar kan du tjuta till lite gällt, när valpen släpper berömmer du lugnt och lågt, drar sakta undan dina händer. Därefter kan du engagera valpen i en passivitetsövning eller ger ett alternativ att tugga på. Du kan även pausa hunden i ett annat rum om du själv behöver, gå ut en sväng, ja, ta en paus. Valpträning kan vara tålamodsprövande och frustrerande, att bli irriterad någon gång är inte konstigt. Men då ska du inte syssla med valpträning som behöver vara lugn, konsekvent och positiv.

Men först och främst, dämpa den lilla valpens dagliga stimulans, enligt min erfarenhet ligger nästintill alltid orsaken där. Kliande mjölktänder som tappas och nya som växer ut kan också leda till ökat bitande, men det kommer inte förrän valpen är i fyramånadersåldern. Löser sig läget inte så kontaktar du en välutbildad, gärna H-märkt, hundinstruktör som kan guida dig vidare rent praktiskt.

Lycka till! Carro Alupo

Aktuellt