Hundjoggen tar hand om hunden

Hundjoggen tar hand om hunden

Pernilla Bergqvist har sitt eget företag Hundjoggen, och det är lätt att förstå vad de sysslar med. Varje dag joggar Pernilla i snitt en mil med 8 till 10 hundar. Numera är det en lång kö för att få en plats i hundjoggen.

Du arbetar som hundjoggare, vad gör en sån?

Jag joggar med mer än 3, upptill 10 hundar, i alla miljöer, stad eller off road. Vi springer främst i stadsmiljö. Min unika grej är att jag joggar med många hundar samtidigt. Jag har ett basgäng, sen kommer det ibland hundar som bara är med en kortare tid. Vi springer cirka 1 mil om dagen minst, och springer i snitt 8-10 mil i veckan.

Hur kom det sig att du började med hundjoggen?

Jag är ultramaratonlöpare i grunden, och har sprungit hela mitt liv, jag är 56 år nu. Men framförallt har jag jobbat med hund i många år och bestämde mig bara. Jag ska göra detta; springa med hund. Jag är speciellt inriktad på hundar i större grupp. Det är ursprungligt för hunden att ta sig fram i lågintensivt tempo i grupp/flock. Vi börjar med en promenad så de flesta är rastade innan vi börjar springa, men eftersom vi är en grupp så stannar vi när någon behöver. Alla hundar är kopplade i magbälte.

Har du många förfrågningar från hundägare?

Har en kö nu, så dessvärre måste jag tacka nej till många. Nu måste jag lägga ner kvaliteten på de hundar jag har. De hundar som är med nu har jag långa relationer till, men såklart hundarna blir gamla och faller ifrån, så det kommer in nya. De äldre hundarna lär upp de nya, som min egen hund Noak, han är uppväxt i hundjoggen.

Vilka hundar/raser passar bra för att vara med på detta? 

Labrador, retriever och spaniels är de raser som är med i min grupp nu. Och en lagott. För att hundjoggen ska funka behöver det vara en homogen grupp.

Hur roligt har du på jobbet?

Hela tiden! Varje dag! Det roligaste är när allt bara flyter, när jag bara andas och hundarna är med mig, vi rör oss i en gemensam rytm. Vi rör oss genom staden som en enda hel grupp som knappt behöver kommunicera. Den ena delen i gruppen vet vart den andra är på väg. Det är en fantastisk känsla.

Aktuellt