5 tips: Hundens hälsa i sommar

5 tips: Hundens hälsa i sommar

Hundar har ett helt annat avkylningssystem än vi människor, som svettas när vi blir varma. Hundens nos fungerar som luftavkylare, luften kyls ner i hundens nos och kommer sedan nedkyld till lungorna och transporteras sedan till resten av kroppen.

Hundar svettas också genom tassarna. För hundar med kort nos kan det alltså bli jobbigare med värme än för dem med längre nos, där mera luft får plats. Om din hund flåsar (hässjar) väldigt mycket kan den behöva hjälp att kyla ner sig. Isbitsgodisar, isglass, skugga och svalkande bad är bra grejer du kan hjälpa hunden med. Här är några saker att tänka på när du och hunden går ut i värmen:

1. Kolla het asfalt

Det är lätt att glömma hur varm asfalt blir, men om det är ca 25 grader varmt ute kan asfalten bli över 50 grader varm. Är det över 30 grader i luften kan asfalten bli närmare 60 grader varm. För att vara säker – testa att lägga din handrygg mot asfalten. Är det för varmt för dig så är det för varmt för hundtassar och trampdynor.

2. Undvik solbränna

Örsnibbar, nosens ovansida, runt ögonen och magen är ställen på hunden där den kan bränna sig i solen. Huden är tunnare där så om ni ska vara i solen en hel dag – skaffa solskydd för hundar, och smörj in. För hundar med tunn eller ingen päls gäller detta även resten av kroppen.

3. Borsta eller kamma hundar som fäller, och klipp långhåriga hundar

De flesta hundar fäller i början av sommaren och då hjälper daglig borstning att hålla efter pälsen och få bort det lösa hår som ändå är på väg bort, och det underlättar för hunden när det är varmt. Om du klipper långhåriga hundar kort under sommaren får du också lättare koll på fästingar och annan ohyra.

4. Drick vatten, vovven!

Ta med extra vatten till hunden när ni är ute och se till att det alltid finns vatten lättillgängligt åt hunden.

5. Undvik att bada i vatten med blå-gröna alger

Hunden kan bli dålig av blå-gröna alger – och ju mindre hund, desto större risk för reaktion. Dessvärre blommar ju blågröna alger när det är varmt och de finns i många sjöar, vattendrag och längs strandremsor där man annars gärna badat med sin hund.

Aktuellt