Hundfetma stort hälsoproblem – varannan hund överviktig

Hundfetma stort hälsoproblem – varannan hund överviktig

Idag är ungefär varannan hund överviktig. Onyttig mat och för lite motion leder till ökad risk för sjukdomar och minskad livskvalitet. Så gör du för att hjälpa hunden att gå ned i vikt.

Drygt hälften av hundarna i Sverige lider idag av övervikt. Precis som för husse och matte kan övervikt ge hundar negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar.

– Övervikt kan få många otrevliga följder som diabetes, ledproblem, hjärt- och lungproblem, ämnesomsättningsrubbningar och problem med hud och päls. Dessutom kan hundens livslängd förkortas betydligt, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

De flesta hundägare är väl medvetna om riskerna med övervikt. Rätt foder i mindre mängd i kombination med motion är den bästa lösningen för att få en sund hund.

Är din hund överviktig?

Övervikt kommer oftast smygande och det kan vara svårt att bedöma när din hund har passerat gränsen för sin normalvikt. En normalviktig hund har en markerad midja och nacke, och lätt kännbara revben. Ett tydligt tecken på övervikt är när du inte kan känna revbenen. Stryk med handen över ryggen för att känna revbenen och se midjan ovanifrån. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen är hunden sannolikt överviktig. I profil ska buken vara lätt uppdragen. Är du osäker kan du fråga din veterinär.

Illustration: Sveland Djurförsäkringar

Illustration: Sveland Djurförsäkringar

6 tips: Så får du din hund att gå ner i vikt

  1. Minska den dagliga matransonen. Rätt mängd av rätt foder är nyckeln till lyckad viktminskning för din hund. Välj ett foder av god kvalité med ett lägre energiinnehåll. Använd ett mått och var konsekvent när du mäter upp fodret.
  2. Öka motionen successivt. Motion är viktigt för hälsan och då hunden ska gå ner i vikt. Energiförbrukningen blir 2–3 gånger högre när man motionerar. Långa promenader eller joggning är ett bra sätt att bli av med överskott för hunden. Simning är särskilt skonsamt och hundbassänger finns på många orter.
  3. Ge godis med måtta. Det är okej att ge hundgodis eller tugg, men tänk på att minska mängden foder i motsvarande energimängd den dagen. Hjälps åt i familjen så att inte alla ger godis, då blir det för mycket totalt.
  4. Väg din hund regelbundet. Om du inte känner till vad hundens idealvikt är, kan man börja med att sätta målvikten till 85 procent av den nuvarande vikten.
  5. Var tydlig mot omgivningen. Tala om för din bekantskapskrets vad du och din hund går igenom. Din hund behöver inte något extra utöver sin vanliga foderportion.
  6. Ta hjälp av en veterinär om din hund är mycket överviktig. Genomför viktminskningen i samråd med veterinären.

Save

Save

Save

Save

Aktuellt