Hundens primära sinne är luktsinnet

En hundnos kan åstadkomma underverk, söka efter försvunna, leta efter knark, varna om epilepsianfall - och mycket mycket mer.

Hundens primära sinne är luktsinnet

Hundens främsta sinne är luktsinnet. Ofta sägs det att hundens luktsinne är överlägset människans. Men stämmer det verkligen? 

Text Jasmine Öhlin Foto Getty Images

Med nosen nästan fastklistrad i backen undersöker hunden världen på sitt sätt, genom luktsinnet. Hundens fantastiska nos tar in det mesta av all information från omvärlden. Med träning kan hundar lära sig att uteslutande fokusera på en enda doft, vilket är en otrolig resurs för oss människor vid till exempel jakt och narkotikasök.

Så funkar nosen

Hundens välutvecklade nos har en mängd fantastiska biologiska funktioner. Nosens fuktiga yta hjälper till att samla upp och lösa upp doftpartiklar och hunden kan använda varje näsborre enskilt för att lättare urskilja doftens källa. Hundar andas in och ut via två olika luftvägar, det gör att hunden kan behålla doft även under utandning till skillnad från hos oss människor där doften försvinner tills vi andas in igen.

Inuti hundens nos finns två håligheter som separeras av brosk. I håligheterna finns så kallade näsmusslor vilket är labyrintliknande strukturer som består av skelett som är täckta med slem. Slem inuti nosen fyller samma funktion som den fuktiga utsidan. Från näsmusslorna transporteras doftämnen vidare till det olfaktoriska systemet.

Det olfaktoriska systemet är hundens doftcentrum, där finns hela 220–300 miljoner doftreceptorer. Receptorer skickar sedan vidare information till luktloben i hundens hjärna som är ungefär fyra gånger så stor som människans.

Människans dåliga luktsinne, en långlivad myt

Ofta sägs det att hundens luktsinne är 10 000–100 000 gånger bättre än människans. Men hjärnforskaren John McGann menar på att hundens luktsinne inte alls är överlägset det mänskliga luktsinnet. I en studie (https://science.sciencemag.org/content/356/6338/eaam7263) som publicerades i tidskriften Science (https://science.sciencemag.org/) i maj 2017 menar McGann att människans dåliga luktsinne bara är en långlivad myt som hängt kvar sedan 1900-talet.

“När människans och andra däggdjurs luktsinnen har jämförts i studier har resultaten blivit tydligt olika beroende på vilka dofter som valts. Förmodligen för att olika djur har olika luktreceptorer. I studier där en mängd lämpliga dofter använts har människan presterat bättre på vissa dofter än labratorieråttor och hundar, men även presterat sämre på andra. Likt andra däggdjur kan människan urskilja otroliga mängder olika dofter och vi kan även följa doftspår utomhus.”

Anpassade för överlevnad

Människan är bättre än hundar när det kommer till lukter från biologiskt sönderfall, som doften av en jordåker, från stillastående vatten eller från mat som har ruttnat eller möglat. Vad som är gemensamt är att de innehåller ett ämne som heter geosmin och att de alla potentiellt kan vara skadliga för oss.

“Om du häller en enda droppe geosmin i en vanlig simbassäng så kan en människa känna lukten av den. Där är vi bättre än hunden”, säger Johan Lundström som är neuropsykolog och luktforskare vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Uthållig och fokuserad

Hunden är dock utan tvekan bättre på att separera och uthålligt fokusera på specifika dofter och även bättre på att plocka upp dofter som inte har någon koppling till artens överlevnad. Användningsområdena för hundens nos är många, allt ifrån att spåra brottslingar, hitta knark och sprängämnen till att larma strax innan ett eplepsianfall.

Genom att träna viltspår, kantarellsök eller nosework kan du stimulera din hunds viktigaste sinne och få en lyckligare hund. Kanske kan du samtidigt passa på och testa ditt eget luktsinne?

Källor:

https://science.sciencemag.org/content/356/6338/eaam7263

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/manniskans-fantastiska-nasa

https://www.scienceabc.com/nature/animals/why-dogs-sense-of-smell-is-so-good.html

https://www.hundtillhund.se/hundens-fantastiska-nos/

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?