Hundens överlägsna hörsel

Foto Getty Images

Hundens överlägsna hörsel

Våra fantastiska hundar kan särskilja vems steg som hörs på trappan framför huset, kanske börjar svansen vifta långt innan hunden sett vem som faktiskt står där. Men hur går det egentligen till?

Text Jasmine Öhlin Foto Getty Images

Alla ljud består utav olika vibrationer med olika våglängder. Antalet svängningar i vibrationen avgör ljudets ton, alltså dess frekvens, vilket skrivs i hertz. Desto fler svängningar desto högre ton och vice versa. Människans hörselområde ligger på mellan 20 och 20 000 hertz. Hundar kan höra frekvenser på upp till 60 000 hertz. Hunden kan alltså höra ljud som är tre gånger högre i ton än vad en människa kan höra. Hunden är allra känsligast för ljud omkring 8000 hertz, vilket är en evolutionär anpassning för att så bra som möjligt kunna fokusera på ljud från byten. Människan hör ljud omkring 2000 hertz allra bäst, inte helt förvånande är det ljudnivån för mänskligt tal.

Många olika typer av ytteröron

Ljudets väg går först till ytterörat. Det finns många olika utseenden på hundens ytteröron. Allt från tunga, långa öron hos blodhundar till lätta, vippiga öron hos en shetland sheepdog och rättuppstående öron hos spetsar. Rättuppstående öron, som hos vargen, ger en vidöppen ingång för ljudvibrationerna men ingen forskning har visat att ytterörats utseende påverkar olika rasers hörselförmåga.

Ljudvågorna leds sedan in genom hörselgången in mot trumhinnan som sätts i svängning av vibrationerna. Rörelsen går vidare till öronbenen som i sin tur för rörelsen vidare till vätska i hörselsnäckan. I hörselsnäckan finns hårceller som böjs av vätskan, när håren böjs skapas nervsignaler som går vidare genom hörselnerven till hörselcentrum i hjärnan och det är först då vi, eller hunden, uppfattar ljudet. Hjärnan tolkar signalerna från varje sida separat och avgör på så sätt var ljudet kommer från. Hunden har cirka 18 muskler kring sina öron och de rörliga ytteröron gör att de lättare och med större precision kan bestämma ljudkällan.

Örats hemlighet

Hemligheten bakom hundens överlägsna hörsel beror inte bara på det rörliga ytterörat eller att de hör högre frekvenser än oss människor. Hundar kan också sortera upp till sextio olika ljudkällor samtidigt vilket är ungefär fyra gånger fler än människor.

Bild: KC Toverud 1177.se & evidensia.se

(Ear canal – hörselgången, ear drum – trumhinnan, ear ossicles – öronbenen, vestibular organ – balansorganet, auditory nerve – hörselnerven, cochlea – hörselsnäckan, eustachian tube – hörseltrumpeten)

Det är gulligt när valpar och hundar lägger huvudet på sne och vrider och vänder på det, så gör hunden för att få bättre koll på läget: ”Säger matte något viktigt?”. Genom att vrida på huvudet kan hunden med större exakthet bestämma ljudets riktning och avstånd. Samma beteende syns hos vargar och rävar när de jagar små gnagare i undervegetation eller under snön.

Hunden föds döv

I början av hundens liv, som nyfödd valp, är den helt döv. Hörselgångarna är slutna och valpen hör varken sin mamma eller sina syskon. När valpen är ungefär 20 dagar gammal öppnas öronen och den börjar den reagera på höga ljud. Det tar ytterligare en vecka innan valpens hörselgång är helt öppen. Hörseln fortsätter att utvecklas till valpen är nio veckor gammal.

Tyvärr är det inte alla hundar som utvecklar hörseln normalt. Studier av flera olika raser har visat att det är vanligt att hundar med dubbla merleanlag föds helt eller delvis döva. Melanocyter, cellerna som producerar ämnet melanin, påverkas av merlegenen. Dövhet hos merlehundar hör ihop med att melanocyternas fördelning i innerörat. Om hårcellerna i innerörat saknar melanin, alltså pigment, dör de små håren och inga signaler kan skickas vidare till hörselnerven. Dalmatiner är en ras som inte bär på merleanlag men som också har problem med dövhet av samma anledning. En stor procent vitt kan leda till dövhet på ett eller båda öronen.

Ta hand om hundens öron

Hunden har en fantastisk hörsel, så glöm inte att ta hand om din vovves öron. Problem med öronen är en vanlig åkomma hos hundar. Om du har en hund med tunga, hängande öron eller med mycket päls i, kolla öronen en gång i veckan. Raser som ofta har mycket päls i öronen är raser som pudel, bedlingtonterrier och kerry blue terrier. Även strävhåriga raser kan ha mycket hår i öronen.

Det är viktigt att ta bort håret, om det är mycket, för att undvika en fuktig, varm och mörk miljö där skabb, svamp och bakterier trivs. Alla tre kan var för sig eller tillsammans ge upphov till öroninflammation. Om hunden har en öroninflammation som inte behandlas kan det ge skador på trumhinnan och gå vidare till balanssinnet. Infektionen kan sedan fortsätta till hjärnan och hjärnhinnor.

Kontakta veterinär om öronen luktar illa, har torra skorpor, ser röda och irriterade ut eller verkar klia. Kom ihåg att aldrig peta i örat med en tops på din hund.

Källor:

https://www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/hundens-oron/

https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/sa-fungerar-orat-horseln-och-balanssinnet/

https://www.doublemerles.info/deafness

https://www.brukshundklubben.se/hundar/halsa/oron/

Ekeström, Peter. Hundens fantastiska öron, Härliga Hund nr 4/2019

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?