Hunden med på fjället!

Att gå på tur mellan Svenska turistföreningens vandrarhem i fjällen är populärt långt in på våren. Men tänk på att reglerna för hur man har med hunden i naturen är strängare i fjällen än i andra delar av landet. Bild Anette Andersson

Hunden med på fjället!

Nu i sportlovstider tar många med sig hunden till fjällen. Men reglerna för att ha hund med sig i naturen i fjällen är strängare än på många andra håll.

  • I fjällen är reglerna för att ha hunden med i naturen strängare än på andra håll. Hunden måste alltid hållas kopplad i område där renskötsel är tillåten, och det är ju större delen av fjällen.
  • En lösspringande hund som ofredar renar riskerar livet. Den får skjutas av renskötaren om det inte går att fånga in den.
  • I nationalparker och naturreservat gäller oftast särskilda regler för att ha med hund. I en del nationalparker råder hundförbud eller koppeltvång.

Tillsyn av hund i naturen i övrigt

Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Det innebär i de flesta fall att hund ska hållas kopplad när man vistas i naturen under den perioden. Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. (Lagen om tillsyn över hundar och katter)

Källa: Naturvårdsverkets hemsida.

 

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Själens rehabilitering  

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vill du få hjälp av Härliga Hunds hundcoach Fredrik?