Forskningsnytt

Hunden har ett sjätte sinne – värmesinnet!

Hunden har ett sjätte sinne – värmesinnet!

Har du någonsin undrat varför hundnosar är kalla och våta? En ny studie kan ha hittat svaret. En grupp forskare har funnit bevis för att hundnosar är känsliga för värmestrålning.

Nu har ett internationellt forskarlag bestående av forskare från Lund och Budapest har upptäckt ett helt nytt sinne hos hundar, värmesinnet. Redan på avstånd känner hundens kalla nos värme, både från andra djur och människor.

Känsliga för värmestrålning

Ett av deras tester visade att hundar kan göra skillnad på objekt med olika temperaturer utan att se eller lukta på dem. Man mätte även hundars hjärnaktivitet och upptäckte aktivitet i vänster hjärnhalva, som man kopplar samman med känsligheten för värmestrålning. Nosens väta och låga temperatur jämfört med övriga kroppen tros höra ihop med den nyupptäckta färdigheten.

Forskargruppen, vars medlemmar är verksamma vid universitet i Lund, Budapest och Bremen, publicerar sin studie i tidsskriften Scientific Reports.

En ny upptäckt

– Det har tagit lång tid för oss människor att upptäcka det här, det är ju 15 000 år sedan som människa och hund började leva sida vid sida på jorden och hela den tiden har vi varit omedvetna om den här förmågan hos hunden, säger Ronald Kröger, professor vid Lunds universitet.

Forskarna redogör för upptäckten i en artikel i tidskriften Scientific Reports.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu