Hunden gör dig lycklig

Hunden gör dig lycklig
Hunden sägs vara människans bästa vän och nu visar forskning att den fyrbenta vännen dessutom gör dig lugn, glad och social.

– Man får lägre blodtryck, pulsen går ner, man får upp må-bra hormoner och får ner stresshormoner, säger Linda Handlin, biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde.
Tillsammans med kollegor har hon kommit fram till att hundägare blir glada och mer socialt öppna. De har enbart hittat positiva effekter.
Det som händer i både ägarens och hundens kropp är att ett hormon som heter Oxytocin frisätts. Det gör att personer som gillar hundar blir mindre stressade när de klappar och umgås med dem. För en hundrädd person blir effekten inte alls den samma.
– Man måste gilla djuret, sen om det är en hund, katt eller häst spelar inte så stor roll. Men man måste gilla djuret som man har, säger Linda Handlin.
Frida Karlén från Skövde är uppvuxen med djur. Hon är ute och går med sin fyra månader gamla blandrasvalp, Valle.
– Det är en självklarhet för mig att ha djur. Man blir bara glad inombords att veta att man har någon som väntar därhemma, den ger mer än man tror, säger Frida Karlén.

Lyssna på hela inslaget på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Aktuellt