”Hunden förstör vårt sexliv!”

”Hunden förstör vårt sexliv!”
En hund i sovrummet, kan man ha sex då? Helt okej för en del, för andra är det otänkbart.
Vi tog ett snack med terapeut Meit Backman om vad hunden egentligen väcker för olika känslor i oss.

Om det kommer ett par till mig som  har det här problemet, att hunden stör deras sexliv, så skulle jag antagligen fråga vad det egentligen handlade om, säger Meit Backman. Är det kanske så att man har ett nej i sig som man inte vågar stå för, och i själva verket använder hunden som ett alibi, utan att man ens är medveten om det?

Det väsentliga är inte att hundens närvaro stör, det som är viktigt är vad det väcker i dig, menar Meit.

Dels är vi alla olika till karaktären. Vissa är väldigt privata av sig medan andra inte påverkas lika mycket av omgivningen. En hund i sovrummet när de har sex är inget de ens reflekterar över.

Men det kan också vara så att hur man känner inför en hunds närvaro speglar något annat, djupare i en själv.

– Om man vågar möta känslorna som uppstår i olika lägen i livet kan man luckra upp en massa saker som ligger dolda och frigöra energi, säger Meit Backman. Vågar man möta sin egen rädsla och sina egna hämningar och börja prata om dem med sin partner, kan det leda till att man kommer in på en massa saker som legat i det fördolda. Saker man varit besviken på eller rädd för utan att ens ha varit medveten om det.

Generellt gäller att man måste våga prata med varandra, precis som vid alla andra situationer som ständigt uppstår i en relation.

– Många gånger finns inte den här öppenheten. Och det är det som leder till problem på sikt, inte hunden i sig, säger Meit.

Det finns förstås inget rätt eller fel här, känslor tar inte hänsyn till vad som är politiskt korrekt eller inte. Det enda man kan göra, menar Meit, är att möta det som kommer i livet. Och helst möta det med öppna ögon, inte blunda för vad man känner. Blir du ledsen när din partner knuffar ut hunden ur sovrummet? Kanske lägger du in egna känslominnen av att ha blivit åsidosatt, inte fått vara med. Eller är det så att du egentligen innerst inne inte är särskilt sugen på att ha sex? Du kanske hellre skulle gosa med hunden.

Våga ta upp det du känner till ytan. Det kanske inte är någon stor sak, det kanske faktiskt bara handlar om att en av er är lite mer privat och inte gillar ett par hundögon i mörkret. Eller så är det toppen av ett isberg. Det som hundens närvaro väcker luckrar kanske upp massor som ligger dolt i ert förhållande. Bakom diskussionerna om hunden ska få vara i sovrummet eller inte, kan det ligga besvikelser och sorger ni burit på i åratal. Den ena kan ha fogat sig och stått ut med vissa saker för att vara den andra till lags, och nu blir det här med hunden som den droppe som får bägaren att rinna över.

– Försök att inte se det som ett problem om ni tycker olika. Se det som en möjlighet till utveckling. I själva verket är hunden bara en spegling av oss själva och de energier vi bär på, säger Meit.

Läsarna berättar

Han stirrar på oss …

”Vi har en jack russell som fyller ett år nu, och han har alltid sovit med oss i sängen. Man får väl skylla sig själv antar jag, när man låter hunden göra det. För nu är det så att det inte riktigt går att bli av med honom.

Om vi vill ligga med varandra puttar vi ner honom från sängen, men då sitter han där och ser kränkt ut och stirrar på oss, så att vi kommer av oss. Ibland hoppar han upp igen. När man har lyft ner honom några gånger brukar han ge upp och gå och lägga sig någon annanstans. Då får vi börja om, för vid det laget har vi garanterat kommit av oss.

För det mesta brukar vi skratta åt det då, efteråt, men visst är det hämmande ibland. Jag tycker inte om när han sitter och tittar. Helst vill han ha min man för sig själv tror jag, han älskar sin husse. Om jag har gått och lagt mig och inte min man, kommer inte hunden till sängen. Han väntar tills min man har lagt sig, då kommer han.”

Först barnen, nu hunden …

”Tidigare var det barnen som kom över till vår säng. Man visste aldrig när de skulle komma, så man -kunde aldrig riktigt slappna av när man hade sex. Nu har de äntligen -slutat med det, och då är det i stället en hund som nästan alltid ligger där!

Han är ganska stor och blir ännu större i sängen, och dessutom har han en förmåga att alltid hamna mellan mig och min sambo. Ibland tar vi bort honom, han får helt enkelt gå ut och vi stänger dörren till sovrummet. Men ibland blir det så att man inte orkar, och då blir det heller inget sex den natten. Knäppt förstås, men man orkar inte alltid kämpa.”

 Egentligen gillar jag att hunden är där

”Min man gillar inte att vår hund sover hos oss. Han tycker att det blir trångt, varmt, obekvämt, och dessutom – vi kan inte ha sex då. För hunden ligger alltid mitt i sängen med utsträckta ben. Börjar man dessutom röra sig och böka omkring i sängen så vaknar han och lyfter huvudet och tittar på oss. Känns konstigt att ha sex då, det håller jag med om. Så ibland får han inte vara i sovrummet, men om jag ska vara helt ärlig så tycker jag det är mysigast när hunden sover hos oss.

Jag börjar väl bli gammal antar jag, har lite andra prioriteringar nu …!”

sexliv2

 

 

 

 

Aktuellt