Hunden fäller – så funkar det

Hunden fäller – så funkar det
Vår och hundhår hör ihop. Så här års fäller många hundar päls i drivor. Hur vet man hur mycket som är normalt och vad kan man göra för att påskynda processen?

Alla hundraser fäller inte, men många byter ut stora delar av pälsen två gånger om året, ofta på våren och hösten. Tikars fällning styrs också av löp och valpning.
Jobbigt för oss människor, som måste ta fram dammsugaren ännu oftare. Och i en del fall jobbigt också för hunden, som kan bli trött och hängig under fällningen.
Alla hundar fäller inte lika mycket varje fällperiod. Ibland rasar extra mycket päls, så mycket att man kan börja oroa sig för om det är normalt. Om hunden har klåda och mycket mjäll i samband med fällningen, bör en veterinär få se på den. Oftast är det dock helt normalt att hunden fäller och det brukar ta mellan fyra och sex veckor för den gamla pälsen att falla färdigt och den nya att börja växa ut.
Medan hunden fäller kan pälsen se lite torr och glanslös ut, men det finns flera sätt att hålla pälsen i trim och hunden på gott humör:
1. Borsta noga och ofta. Investera i en bra borste och en hundkam.
2. Duscha hunden oftare än vanligt och massera ordentligt med en tjock handduk efteråt, så får du loss massor av hår.
3. Ge eventuellt kosttillskott i form av b-vitaminer och någon näringsrik olja, t ex vetegroddsolja.
4. Var beredd på att få höra att din hund magrat. Långhåriga hundar kan se riktigt ynkliga ut när stora delen av pälsen rasat av. Men lugn, det kommer snart ny!

Kanske vill du också läsa:

Hurra! Badsäsongen har börjat!

Hundens vanligaste sjukdomar – så håller du koll

Ge din gamla hund ett rikt liv

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu