Hunden är ingen polarvarg

Hunden är ingen polarvarg och ett värmande täcke kan behövas vid kyligt väder, både för aktiva hundar i vila samt släthåriga hundar. På bilden, Body Warmer från Hurtta.

Vintertips

Hunden är ingen polarvarg

Ibland innebär vintern snö, ibland bara blött. Ibland ruskigt kallt, ibland ruggigt. Vädret påverkar inte bara människors mående, även vovven känner av kyla, fukt och is. Det finns fortfarande många som är skeptiska att klä på hundar kläder, de har ju sin päls! Men de allra flesta hundar idag lever inte, eller ser ut som, vargen. Här följer några goda råd för att din hund ska må bra under vinterhalvåret.

Se upp med förfrysning

Hundar kan drabbas av förfrysningsskador, särskilt utsatt är utstickande kroppsdelar som tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen går ned, medan tikarna ska vara försiktig med stillasittande som kan leda till urinvägsinfektion.

Klarar kyla olika bra

Olika raser klarar av kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. En tunnare hund med kort päls trivs bäst under ett härligt täcke. En hund som vill busa och hoppa runt i snön är en nöjd hund, men håll utkik efter tecken som att den växelvis lyfter på tassarna, haltar, kurar ihop och går stelare och långsammare eller börjar skaka i kroppen för att generera värme.

Ta hand om tassarna

Även tassarna kan behöva lite extra vinteromsorg. I tätorter där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Behandla med mjukgörande tassalva som skyddar mot vägsalt och isbildning mellan trampdynorna.

Ha koppel på isen

Vintermotion på skidor och skridskor är härligtmen tänk på att hunden inte tar sig fram lika lätt i djup snö. Var också försiktig med hunden på skridskoturen där skärsår och halkskador är vanligt. Och glöm inte att flest hundar drunknar under vintern, undvik lömska isar. Ha hunden kopplad i sele innan ni glider iväg.

Vill du få ännu fler tips om hur du kan få din hund att må bra under hela vintern och dess varierade väder? Läs det nya numret av Härliga Hund, i butik nu.

Vill du börja prenumerera?

Läs om våra prenumerationserbjudanden här.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…