Hundcoachen – Vår hund morrar åt oss – vad ska vi göra?

Hundcoachen – Vår hund morrar åt oss – vad ska vi göra?

Läsarens fråga:

Hej!

Vi har en blandrastik på snart 1,5 år som börjat morra på oss när hon ligger i soffan. Det är framförallt när hon har lagt sig där först och vi kommer för att sätta oss bredvid eller be henne gå ner. Men ibland sker det även när hon legat där en stund med oss och vi ska klappa henne. Hur ska vi hantera detta?

Fundersam

Hundcoachens svar:

Hej och tack för er fråga!

När hunden väljer att morra på det här viset är det ett varningstecken på att den inte vill att ni ska komma närmare. Anledningen till det kan vara flera, till exempel att den ligger väldigt skönt och tror att ni ska köra bort den eller att den har ont i kroppen. Eftersom smärta är en vanlig orsak till det här beteendet skulle jag boka en tid hos någon sjukgymnast som kan känna igenom henne. Hundar är duktiga på att maskera smärta och det är inte alltid vi märker något i vardagen. Skulle de inte hitta något har ni ändå fått gjort en hälsokontroll som är bra att göra på alla hundar lite då och då.

Det andra är att ni ska ta bort möjligheten att ligga i soffan en period för att neutralisera situationen. De här situationerna bygger på en upplevelse hos hunden där den känner att den behöver säga till er att sluta eller att inte närma er. Varje gång det sker bekräftar det hundens upplevelse att det behövs och den kommer säga till tidigare och tidigare.

När ni ska introducera soffan igen låter ni hunden får hoppa upp när ni redan sitter där för att den inte åter ska känna att det är ni som kommer och stör den. Träna även in en signal för att gå ner från soffan som är förknippad med att något roligt händer. Den använder ni sen de gånger ni behöver be henne gå ner för att inte skapa konflikter.


Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt