Hundcoachen – Vår hund gräver överallt. Vad ska vi göra?

Hundcoachen – Vår hund gräver överallt. Vad ska vi göra?

Läsarens fråga:

Vi har en golden retriever hane på 10 månader som är helt manisk på att gräva. Framförallt på gräsmattan här hemma men även ibland på skogspromenaderna. Vi försöker säga till att han ska sluta men så fort vi vänder ryggen till eller går in påbörjar han ett nytt grävprojekt. Har ni några tips på hur vi ska hantera detta utan att det fortsätter tära på vår relation?

Uppgiven

Hundcoachens svar:

Hej och tack för er fråga!

Att gräva är ett av alla naturliga behov som hundarna har med sig, precis som att till exempel bära runt på föremål. De här behoven kommer vara olika stora beroende på individ och i ert fall kan ni ha fått en liten grävare!

Förutom att där ligger ett grundläggande behov i botten skapar hundarna även vanor kring vad de kan göra och vad som är roligt. I ert fall vet han om att han kan börja gräva när ni inte tittar eller lämnar honom ensam en stund. För att få bukt på det här behöver vi dels bryta vanan och sätta stopp innan han börjar gräva. Ni får helt enkelt inte ha honom lös på tomten en period för att bryta det här mönstret. Är han ute ska han vara i koppel och under uppsikt. Varje gång han hinner börja gräva får ni lägga på någon vecka till i koppel.

Sen skulle jag försöka tillgodose grävandet i specifika situationer. Om ni kan åka till någon hundvänlig strand eller annan grävvänlig plats där han kan få gräva hur mycket han vill för att låta honom få utlopp för det. Då kommer han så småningom lära sig att gräva får man göra på de här utflykterna men inte på gräsmattan och det är mycket lättare än att försöka stänga av behovet helt.

Fredrik Karlsson, hundcoach, www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt