Hundcoachen – Valpen vill inte gå framåt i koppel!

Hundcoachen – Valpen vill inte gå framåt i koppel!

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en fundering angående koppelträning med min valp. Jag har läst många tips om hur jag ska göra när hunden drar i kopplet men mitt problem är att han inte vill gå framåt! Det går oftast bra att ta på kopplet och gå ut genom dörren men så fort vi kommer ut på gatan blir det tvärstopp. Jag försöker locka med honom och det kan fungera några meter men sen blir det helt stopp igen. Hur ska jag göra för att få honom att vilja gå på promenad med mig?

Han blir snart 13 veckor.

Villrådig

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga! Det är ett väldigt vanligt skede i valparnas utveckling att de inte vill lämna tryggheten i och kring hemmet för att gå på promenad. Det främsta du behöver göra är att låta det ta tid. Låt din valp åldras och när dess trygghetszon har ökat lite mer ska du se att det kommer gå bättre.

Under tiden skulle jag uppmuntrat all rörelse i koppel. Försök undvika att hamna i att locka och engagera dig när han är stilla utan lägg hellre den energin på när han väl rör sig framåt. Ha heller inte för bråttom framåt, i den åldern behöver valparna inte motioneras i koppel utan det är viktigare att lära sig hantera världen i ett koppel. Vill han inte gå framåt kanske ni bara kan stå och undersöka närmsta gräsmatta den rastningen. Lägg in lite bus och lek på promenaderna och öppna upp för valpen att det visst går att röra sig även om man är i koppel!

Fredrik Karlsson, hundcoach www.stardexhundkunskap.se

Aktuellt