Hundcoachen – Valpen bits! Hur ska vi göra?

Hundcoachen – Valpen bits! Hur ska vi göra?

Läsarens fråga:

Hej!

Vi har en unghund här hemma som är ganska bitig av sig. Det kan dels vara när vi leker tillsammans vilket vi väl tycker är helt okej. Men sen sker det även i andra sammanhang som när vi ska lyfta upp honom, ta något ifrån honom eller bara säga ”nej” när han har gjort något fel. Jag upplever det som värre emot mig än mot min sambo. Jag och min sambo har lite olika sätt att hantera situationen. Min sambo höjer rösten ordentligt när det sker och håller ner honom tills han har lugnat sig vilket fungerar ibland. Jag försöker istället gå därifrån eller plocka fram något godis jag kan avleda med vilket också fungerar vissa gånger. Men nu till frågan, hur kommer det påverka honom att vi använder så olika metoder? Borde vi komma överens om hur vi ska göra?

Rådvill

Hundcoachens svar:

Hej!

Tack för er fråga! Det finns många olika sätt att träna hund och hantera problem som dyker upp. Därför är det ganska vanligt att man hamnar i en situation som ni har gjort där vi tycker olika. För att svara på er fråga kommer det alltid bli som tydligast för hunden om båda gör på samma sätt.

I ert specifika fall skulle jag vara extra försiktig då era olikheter kan trigga problemet ännu mer. När vi går in hårt med röst eller fysik emot en hund visar vi för hunden att starkast vinner och att det är så där vi löser konflikter. Om där då samtidigt i familjen finns någon som inte är lika stark och istället viker undan för hunden när den testar samma taktik blir det lätt en förstärkning för hunden att det fungerar. Då har vi skapat en rundgång av att konflikter vinner man med styrkemätning vilket om det får pågå tillräckligt länge kan smitta av sig även till de minsta situationerna.

Jag skulle be din sambo att sluta lägga ner honom och sen ta kontakt med någon certifierad hundpsykolog för att göra en plan för hur ni ska hantera situationerna. Att avleda situationen med godis kan avvärja det som händer just då men är sällan en åtgärd för framtiden.

Fredrik Karlsson, hundcoach www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt