Hundcoachen svarar: Vår valp skäller och springer efter bilar!

Hundcoachen svarar: Vår valp skäller och springer efter bilar!

Läsarens fråga:

Hej! Vi har en underbar jack russell på åtta månader, som vi har ett stort problem med när vi går ut. Vi bor precis på en gata där det kör bilar fram och tillbaka hela tiden. Finns inget sätt att undvika bilar då det bara finns en utgång i porten. Så fort en bil kör förbi så skäller han och gråter och försöker springa efter bilen. Vi har försökt att säga till precis innan bilen kommer ( fy och nej) vi har också försökt med att distrahera honom med något roligt, men det finns inget i världen som kan distrahera honom när en bil åker förbi. Han har inte blivit skrämd och brydde sig tidigare inte alls om bilar. Detta har pågått i cirka 2-3 månader och vi har absolut ingen aning om vad vi ska göra. Vi har bra kommunikation med honom för övrigt och han lyssnar alltid. Men precis när en bil ska komma så är han i sin egen värld, finns ingen respons. Tacksam för tips och hjälp.

Mvh, en orolig jack russel-mamma

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga.

Det är en svår situation att svara på utan att ha mer bakgrund till själva beteendet. Min rekommendation är att ni tar kontakt med någon erfaren hundpsykolog som kan hjälpa er göra en kartläggning över situationen och ta fram en träningsplan. Fram till dess är där några saker ni kan börja fundera på.

Reagerar han på liknande sätt i andra situationer när bilar kör förbi? Om så är fallet kan det vara bra att börja träna i de situationerna istället där vi kan öka avståndet till bilarna. Om inte, kan det vara att det är i utgången i porten som problemet ligger. Har han en hög förväntan på att få komma ut och ligger högt upp i aktivitetsnivå redan när ni kliver ur porten kan bilarna fungera som en trigger som utlöser beteendet. Då behöver ni se om ni kan få en lugnare utgång ur porten. Se till att han är lugn innan ni kliver ut genom dörren, det kan behövas att ni tränar lite passivitet i trapphuset för att få ner förväntan, detta görs då separat.

Till sist behöver ni bryta mönstret att han alltid slänger sig iväg när ni kliver ut under tiden ni jobbar med de andra bakomliggande orsakerna. Hitta sätt att kunna kliva ut utan att det sker, det kan vara att till exempel bära ut honom, äta godis under tiden ni går ut eller ge honom en uppgift att fokusera på under tiden. Detta är ingen permanent lösning utan bara ett sätt att bryta det felaktiga mönstret fram tills ni kommit underfund med den bakomliggande orsaken.

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt