Hundcoachen svarar: Hur får vi valpen sluta hälsa på alla?

Hundcoachen svarar: Hur får vi valpen sluta hälsa på alla?

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en väldigt social valp som gärna vill hälsa på alla människor vi träffar. Vi försöker träna att hon inte ska få gå fram och ber personer vi möter att ignorera henne. Ibland fungerar det, men många gånger lyssnar inte personerna och hälsar eller pratar med henne ändå, vilket gör att hon blir ännu mer uppjagad nästa gång vi möter någon. Har ni några tips på hur vi ska tänka?

Hälsningar nybliven hundägare

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga.
Vad kul att hon är så social av sig! För att hjälpa henne att förstå att hon inte behöver hälsa på alla behöver vi tillrättalägga miljön så att hon klarar av att göra rätt. Låt henne inte stå ute i kopplet mot någon annan person som ni inte vill att hon ska hälsa på. När hon står där ute glömmer hon antagligen bort att ni finns och fokuserar helt på att hon ska ta sig fram till personen i fråga samtidigt som det blir en inbjudan att man får hälsa på henne. Även om personen ignorerar henne kommer det antagligen skapa mer frustration och hon kommer göra allt hon kan för att få uppmärksamhet.

Tänk istället på avståndet till andra personer och var ni placerar er själva. Gå ut i en liten båge när ni möter någon annan och placera henne på utsidan av er så att ni blockerar vägen fram till den mötande personen. Använd en godisbit om det behövs för att locka in henne till er de första gångerna. Om ni stannar för att prata med någon har ni henne bredvid er eller lite bakom er samtidigt som ni tar ut avståndet som behövs. På så sätt visar vi tydligt för henne att vi inte ska fram och hälsa och det går inte heller för personerna att hälsa på er valp utan att gå runt er först. Efter hand som ni märker att hennes förväntan minskar kring mötande personer kan ni släppa mer på att hon kan få fortsätta gå framför er även i mötet.

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt