Hundcoachen svarar: Hur får jag hund och katt att komma överens?

Hundcoachen svarar: Hur får jag hund och katt att komma överens?

En läsare vill ha hjälp med att få hunden och katten att komma överens. Vår hundcoach Fredrik Karlsson ger tips!

Läsarens fråga:

Hej. Vår hund vill så gärna leka med katten som dessvärre inte tycker det är lika kul. Hur får jag dem att komma överens?

Uppgiven

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga. Det viktigaste är att hitta en ömsesidig respekt mellan hunden och katten. Detta är något vi behöver ge dem förutsättningar till att skapa. Många hundar har en stark jaktinstinkt i sig som drar igång då katten börjar springa och de får jaga efter den. Detta är något som är extremt självbelönande och vi verkligen vill undvika!

Börja med att säkerställa att de båda har varsin egen plats att vara där den andra inte får lov att störa. Här är det viktigt att vi ser till att detta följs, om hunden försöker gå fram till katten när den är på sin plats tar vi genast bort hunden därifrån och likadant om det är omvända roller.

Är vi inte på plats alltid är det bättre att sära på dem i olika rum. Sen behöver vi börja göra aktiviteter där de båda två är med men utan att de börjar leka med varandra. Det kan vara att vi tränar lite lätta saker tillsammans med hunden trots att katten är på golvet bredvid eller att vi sitter med katten i famnen utan att hunden får vara med. Ju bättre det här går desto mer tid kan vi låta dem få vara tillsammans även när vi inte gör några aktiviteter med dem. Självklart ska de få leka med varandra om vi ser att det sker på lika villkor, börjar det spåra ur åt något håll går vi in och bryter. Samma sak om någon av dem går till sin pausplats är det viktigt att vi ser till att den andra slutar leka.

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt