Hundcoachen svarar: Är det dumt att kasta bollar till hundar?

Hundcoachen svarar: Är det dumt att kasta bollar till hundar?

Hundcoachen tillika hundpsykologen Fredrik Karlsson ger svar på frågan som den fundersamme Härliga Hund-läsaren ställer.

Läsarens fråga:

Hej. Jag har hört att det är dumt att kasta bollar till hundar, stämmer det och varför?


Fundersam

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga. Att kasta bollar, pinnar eller andra föremål till hunden är något vi ska undvika att göra som en egen aktivitet. När vi kastar något till hunden triggar vi igång jaktinstinkten som gör att hela kroppen sätts i beredskap och skapar ett stresspåslag för att förbereda kroppen inför kommande aktivitet.

Ju fler gånger vi kastar desto mer bygger vi upp i kroppen och desto längre tid tar det för hunden att varva ner och återhämta sig. För många hundar är detta en rolig aktivitet som skapar en härlig känsla i kroppen och de kan nästan bli beroende av det. Vi ser det oftast i hundar som blir nästan maniska bara de får syn på bollen eller vi lyfter en pinne från marken.

Men även om hunden till synes verkar ha roligt är det inte bra för kroppen att gång på gång utsättas för det här. Att bara kasta en boll till vår hund som belöning ibland är en annan sak och inget vi ska vara rädda för så länge det inte pågår under längre tid och många gånger i veckan.

Vill vi trötta ut vår hund är det bättre att få den att börja jobba med huvudet istället. Använd samma boll som ni kastat innan men den här gången går ni och gömmer den och låter hunden söka upp den. Eller håller i hunden samtidigt som ni kastar ut bollen i det höga gräset och låter den få springa ut och söka efter den. Ni kan också byta ut bollen mot en näve godis som ni kastar ut över gräsmattan och låter hunden få gå och söka.

Fredrik Karlsson, hundcoach

www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt