Hundcoachen – Mina hundar har helt olika personligheter. Hur säger jag till den ene utan att den andra tar åt sig?

Hundcoachen – Mina hundar har helt olika personligheter. Hur säger jag till den ene utan att den andra tar åt sig?

Läsarens fråga:

Hej! Jag har två hundar här hemma med helt olika personligheter. Den ena äldre hunden är väldigt vek och blir snabbt låg om jag höjer rösten eller på något annat sätt uppträder som vad han anser som hotfullt.

Den andra yngre hunden är helt tvärtom, mycket pannben och egen vilja. Problem uppstår när den yngre hunden hittar på något hyss och inte lyssnar på ett ”nej” så jag tvingas höja rösten till honom. Då tar min äldre hund åt sig, kan gå och gömma sig och blir väldigt låg ett tag framöver. Trots att han inte varit i närheten av händelsen eller själv varit inblandad i den.

Hur ska jag kunna säga till min yngre hund utan att den äldre tar åt sig?

Tacksam för svar!

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga! Jag skulle jobba med tre saker baserat på den information jag fått i din fråga. Först skulle jag försöka arbeta med självförtroendet hos din äldre hund, att bli så rädd och låg i vardagssituationer är inget roligt och kan skapa en onödig stress i vardagen. Nosövningar och problemlösningar brukar vara bra metoder för att få en hund att våga mer och ta för sig.

Andra saken är att jag skulle tränat in en brytsignal som du kan använda när den yngre hunden hittar på saker du vill den ska sluta med. Brytsignalen ska hjälpa dig att få en signal där hunden vet att den ska sluta med det den gör utan att vi behöver höja rösten.

Den tredje och sista åtgärden är att även om du har en fungerande brytsignal, när tillfälle ges hellre gå hela vägen fram till den yngre hunden och lugnt ta bort den från situationen än att börja ge en massa kommandon som snabbt eskalerar. Ta gärna hjälp av någon certifierad tränare för att få hjälp att jobba med de olika delarna!

Fredrik Karlsson, hundcoach https://stardexhundkunskap.se/

Aktuellt