Hundcoachen – Hur hanterar jag aggressivt vaktande?

Hundcoachen – Hur hanterar jag aggressivt vaktande?

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en valp på fyra månader här hemma som är helt fantastisk på det mesta. Men när jag ska ta ett ben från henne eller om hon har hittat något på promenaden blir hon aggressiv emot mig och börjar morra och bita. Hur gör jag för att få bort det här?

Tacksam för svar

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga. Vad det här handlar om är resursförsvar. Resursförsvar innebär att hunden försvarar något som den anser är sitt emot eventuella konkurrenter som försöker ta det från hunden. Detta är en överlevnadsinstinkt som kommer med hunden sen långt tillbaka. Vissa raser eller individer har lättare att plocka fram det här än andra. Vår uppgift som hundägare är att se till att hunden inte upplever oss som en konkurrent utan snarare som den personen som ger.

För din del gäller det att nu vända tanken hos din valp för att inte befästa problemet. Det gör du främst genom två saker:

1. Sätt dig inte medvetet i konflikter, ge inte valpen ett ben du behöver ta från den utan låt den ha benet eller ge den inte det från början. Samma sak med matskålar o s v.

2. Träna byteshandel, både med saker hon har visat tendens till att vakta men också andra saker som egentligen inte är några problem. Byteshandel innebär att du, efter att du har tagit något från valpen, ger något annat till den. I de situationer det är möjligt är det bra att ge något som är bättre än det du tog.

Kvarstår problemet rekommenderar jag att ta kontakt med någon certifierad hundpsykolog som kan hjälpa dig med träningen. Det är bättre att vända på det nu än vänta tills hunden blir äldre!

Fredrik Karlsson, hundcoach

Fredrik Karlssons länk: www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt