Hundcoachen – Hur får jag hunden att ta det lugnt?

Hundcoachen – Hur får jag hunden att ta det lugnt?

Läsarens fråga:

Hej! Vi har en aussiehane på fem månader här hemma som är helt fantastisk att träna med! Det spelar ingen roll vad vi ska göra, han är alltid lika engagerad och vill vara med vilket passar oss perfekt. Problemet är när vi ska ta det lugnt och ber honom gå och lägga sig. Då börjar han istället att bitas eller ställer sig framför oss och skäller. Har ni några enkla tips på hur vi kan träna honom att ta det lugnt?

Rådlös matte

Hundcoachens svar:

Vad roligt med en valp som passar er så bra! Bieffekten av att själva vilja träna mycket och ha en valp som gärna hänger på kan bli att valpen alltid förväntar sig att något ska ske. För att lära sig att ta det lugnt behöver man lära sig att ha tråkigt vilket innebär att ni måste lägga band på er själva emellanåt.

Börja med att dela upp stunderna ni tränar i korta sessioner om några minuter. Mellan varje träningssession har ni paus och väntar tills han varvar ner, när han är lugn och har lagt sig ner påbörjar ni nästa runda. Skulle han ställa sig och börja skälla på er för att få börja träna tidigare visar ni bort honom till en plats han kan lägga sig på eller tar bort honom från rummet. Snart kommer han lära sig att bästa sättet för att få komma igång och träna är att först pausa.

Sen är det alltid värt att titta på helheten i vardagen med. Hur ser fördelningen mellan arbete och vila ut, vad för typ av träning och aktiviteter gör ni med honom? Är det något som gör honom uppjagad eller som kräver koncentration? Skriv gärna upp för att få en bild av helheten och prova skruva upp eller ner de olika faktorerna.

Fredrik Karlsson, hundcoach

Aktuellt