Hundcoachen – Hur aktiverar jag och gör min äldre hund nöjd?

Hundcoachen – Hur aktiverar jag och gör min äldre hund nöjd?

Läsarens fråga:

Hej!

Jag har två hundar här hemma varav den ena börjar bli till åren och jag kan se att han inte riktigt orkar med på de längre promenaderna även om han aldrig skulle erkänna det själv. Jag har provat att lämna honom hemma några gånger och det verkar gå bra men jag får lite dåligt samvete över att han inte får vara med på samma sätt längre. Har ni några tips på hur jag kan tänka för att han fortfarande ska känna sig nöjd trots han inte orkar med lika mycket?


Bekymrad matte

Hundcoachens svar:

Hej och tack för din fråga.

Det är alltid tungt att inse när våra hundar blir äldre och inte riktigt orkar med längre. Just på promenaderna kan det vara bra att låta honom vara hemma på de längre turerna om han är okej med det. Är det en mindre hund du har finns där även många bra väskor man kan få åka i om han accepterar det. Ta gärna en lite kortare runda först med den äldre hunden så att han också får egentid med dig innan du går den längre rundan. Då får ni fortfarande gjort något tillsammans vilket kan lätta på samvetet.

Sen finns där idag många aktiviteter vi kan göra med våra pensionärer som inte är så fysiskt ansträngande. Nose Work är ett exempel som många hundar tycker är väldigt kul där de får använda både nos och huvud. Lycka till!

Fredrik Karlsson, hundcoach, www.stardexhundkunskap.se 

Aktuellt