Hundarna som luktar sig till cancer

Hundarna som luktar sig till cancer

För cancerhunden är det en rolig lek, men för människan kan det komma att handla om liv och död. Flera undersökningar visar att hundar kan lukta sig fram till cancer hos människor i ett tidigt skede.

Finska cancerhunden Kössi har ett bräde med fem hål framför sig. I hålen placeras fem burkar med urinprov. Fyra av dem kommer från friska hundar, ett kommer från en cancersjuk hund.
Det spelar ingen roll hur många gånger burkarna placeras om. Kössi tar aldrig fel, utan identifierar det positiva provet på några sekunder varje gång.

Kössi är en av ett tiotal hundar i Finland som för tillfället tränas för att lukta sig fram till cancer. Undersökningar visar nämligen att hundar kan vara till stor hjälp när det gäller att identifiera cancer hos människor.

– Hundar används redan för att hitta narkotika, sprängämnen och mögel. De har ett otroligt luktsinne. De har ungefär 200 miljoner doftreceptorer i näsan jämfört med människans 5 miljoner, säger Anna Hielm-Björkman, docent vid veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Läs hela artikeln i Svenska Yle.

Läs också: Hundnosen kan sniffa fram cancer, världsunikt svenskt projekt

Läs också: Hundar kan känna lukten av cancer

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?