Hundar till förstagångsägare har oftare ett problematiskt beteende

Hundar till förstagångsägare har oftare ett problematiskt beteende

Hundar som hamnar hos förstagångsägare tycks mer ofta än andra, utveckla repetitiva beteenden, som att jaga sin svans eller bita sig själv. Det framgår av en ny finsk studie.

I studien har närmare 4 500 hundägare med 22 raser fått svara på frågor som handlar om man kan se eventuella repetitiva beteenden hos sina hundar. Det kan handla om beteenden som att hunden jagar sin egen svans, slickar på ytor, tillbringar tid nära sin vattenskål eller biter på sig själv.

Dessa beteenden visade sig vara 58 procent mer sannolika bland hundar som ägdes av en person som inte haft hund tidigare. Hundar som levde i ensamhushåll var 33 procent mindre benägna att engagera sig i repetitiva beteenden än de som levde med en familj på tre eller fler personer. Vidare var ensamhundar 64 procent mer benägna att engagera sig i repetitiva beteenden än de som hade en hundkompis.

Vissa raser mer benägna

Forskarna fann dessutom att mindre än en timmes träning per dag var associerad med 53 procents ökad sannolikhet för repetitiva beteenden, jämfört med längre promenader. Vissa raser framstod också som mer benägna att upprepa beteenden än andra, särskilt schäferhundar, chinese crested och pembroke welsh corgis. Minst drabbade var korthårig collie, dvärgschnauzer och lagotto romagnolos.

’Resultaten tyder på att repetitiva beteenden hos hundar är komplexa och associerade med en rad miljö-, livsstils- och genetiska faktorer. Att förstå betydelsen av dessa faktorer menar man kan bidra till att förbättra hundens välbefinnande.

Källa: Scimex

Aktuellt