Hundar kan förstå mer komplexa ord än vad vi tror

Hundar kan förstå mer komplexa ord än vad vi tror

Att en familjehund förstår ord som sitt, ligg och stanna. Det underlättar vårt gemensamma liv. Men är det möjligt att hundar kan förstå mer? 

Det finns de som säger att deras hund endast går att tala med om man använder hela meningar. Sen finns den kända bordercollien Chaser, född 2004. Hon är den hund som hittills har visat det största minnet av alla djur, borträknat människan. Chaser kunde identifiera 1 022 leksaker från deras namn och hämta dem, samt skilja på verb och substantiv.

Kan det vara så att en hund förstår mer än vad vi tror?

Koppla samman komplexa ljud

Man vet sen tidigare att små barn, redan vid åtta månaders ålder, kan räkna ut att en grupp av stavelser, som ofta sätts ihop är ord. Medan ogrupperade ljud förmodligen inte är det. Nu visar en studie gjord vid Eötvös Loránd University i Ungern, att hundar gör samma sak. Det går att läsa i artikeln ”Dogs can understand more complex words than we thought” i tidskriften Popular Science i november 2021.

Människor pratar ständigt med och runt hundar, vilket lär hundar att koppla samman de människor säger. Forskarna i den här studien vet nu att liknande komplexa beräkningar av ljud återfinns på flera håll i djurvärlden, mellan individer.

-Det här är första gången som vi kan visa att ett icke-mänskligt däggdjur kan göra det här, säger Mariana Boros, en av huvudförfattarna till studien. Hundar kan använda exakt samma beräkningar som spädbarn gör för att segmentera talet.

I EEG-testerna applicerade forskare elektroder på hundarnas huvuden. Därefter lät man dem umgås med sina ägare samtidigt som de spelade upp ljudsekvenser. Först spelade de långa talströmmar som bestod av konstgjorda ord, i varierade frekvens. Ibland spelade de bara stavelser av ord. Därefter spelade de upp isolerade inspelningar av varje ord och av stavelser som inte utgjorde ett av de konstgjorda orden.

Det visade att hundarna kunde märka av skillnaden mellan både de ofta och de sällan uppspelade orden, men de kunde också se skillnaden mellan ett helt ord och lika ofta spelade stavelser av ord, en mycket mer komplex skillnad.

Många frågor obesvarade

Studien visade för första gången att hundar är kapabla att göra dessa komplexa bedömningar, och dessutom görs dessa distinktioner i samma hjärnregioner som människor. Men många frågor är fortfarande obesvarade. Till exempel; hur hundar kom att ha dessa förmågor och hur kommer hundars språkutveckling se ut i framtiden.

Aktuellt