Hundar i träning för att upptäcka covid-19

Hundar i träning för att upptäcka covid-19

Att spåra livshotande sjukdomar som cancer, malaria och Parkinson har hundar tränats till genom de drabbades kroppslukt. Nu tränas hundar att på samma sätt kunna upptäcka personer smittade med covid-19.

Samma brittiska team som nyligen lade fram bevis för att hundar kan spåra malariasmitta har nu börjat arbetat med att undersöka om hundar även kan upptäcka personer smittade med covid-19, skriver hälsotidningen Kurera.

Hundar i träning

Sex hundar är nu i träning för att om cirka åtta veckor vara upplärda att genom personers kroppsdofter kunna markera för smitta av coronaviruset.

Sjukdomen förändrar kroppslukten

– Vi vet att sjukdomar i luftvägarna som covid-19 förändrar vår kroppslukt så det är en stor chans att hundar kommer kunna upptäcka det. Det här nya diagnostiska verktyget kommer att revolutionera vårt svar på covid-19 på kort sikt, men framförallt på lång sikt och bli väldigt effektfullt, säger professor James Logan, från The London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Stoppa en andra våg

De utbildade hundarna ska kunna användas vid till exempel flygplatser. Där kan de, mot slutet av pandemin och när smittan är under kontroll, upptäcka eventuellt smittade personer och på så sätt förhindra en andra våg av smittspridning.

Hundar smittas inte

Eftersom hundar inte kan smittas av viruset så kommer de att vara säkra under tiden de tränas poängterar forskarna i projektet.

 

Aktuellt