Hundar hade 99 procent rätt att hitta covid

Hundar hade 99 procent rätt att hitta covid

Hundar har använts i några länder, bland annat Finland, för att hitta covid-smittade. Men när man nu använde hundar på Miamis International Airport visade det sig att hundarnas träffsäkerhet var över all förväntan!

På Miamis flygplats i USA användes två hundar för att finna om de som arbetar på flygplatsen har covid. Flygplatsarbetarna går alltid igenom säkerhetskontroller, och nu blir de även undersökta av hundar för att se om de kan vara covidsmittade. Testet med hundarna visade sig att hundarna hade en överraskande bra träffsäkerhet att hitta covid-smitta.

Cobra och One Betta

Man använde sig av Cobra, en malinois, och One Betta en holländsk herdehund. Båda hundarna är sju år gamla. Hundarna är en del av ett pilotprogram på Miami flygplats, en av världens mest trafikerade flygplatser.

Vid försöken hade One Betta en noggrannhet på 98,1 procent och One Betta hade en träffsäkerhet på 99,4 procent!

Över 99 procent träffsäkerhet

”Den stora ”aha” upplevelsen för mig var inte bara att hundarna kunde utbildas för detta arbete, utan att de var så korrekta, säger Kenneth Euron, professor i kemi och biokemi vid Florida International University.

”Alla, inklusive människor, har fel någon gång. Men One Betta hade nästan aldrig fel!,” säger Kenneth Furton till tidningen Washington Post.

Finns i andedräkten

Hundarna upptäcker covidsmitta genom molekyler som finns i den smittades andedräkt och svett. När hundarna markerat för smitta får personer sen göra ett ”vanligt” covidsnabbtest.

När artikeln skrevs om hundarna, i mitten av september i år, hade Florida nära 15000 nya fall av covid om dagen. Men att använda hundar var ingen nyhet, redan i januari i år använde man hundar för att söka efter covidsmittade vid en stor basketmatch i Miami. Och hundar har använts både i Finland och Förenade Arabemiraten för att söka efter covidsmittade på flygplatser.

Vill du läsa mer?


Aktuellt